2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

Down-szűrés

Szűréssel előzzük meg a bajt!

Fiút szeretnétek vagy lányt? Mindegy, csak egészséges legyen! – halljuk számtalanszor családoknál. Gyermekünk egészségéért mindent megteszünk, édesanyaként odafigyelünk táplálkozásunkra, mozgásunkra, a család pedig ránk figyel, óv minket minden nehézségtől, problémától. A fogantatástól az újszülöttkorig számos lehetőség áll a szülők rendelkezésére, hogy megfelelő időben fel tudják ismerni a betegségeket

Down-szűrés

A várandósság boldog időszakában nem azért beszélnek a szakemberek a jövendő kismamáknak a szűrés lehetőségéről, mert olyan nagy okuk van félni a Down kór előfordulásától! Erre még 38 éves korban is csak 1% körüli esély van, ugyanakkor a kismamák már 30-32 évesen is ettől rettegnek.

Down-szűrés

Azért beszélünk a Down kór szűréséről, mert szerencsére ma már nagyon jó szűrőmódszerek állnak rendelkezésünkre. Hazánkban azonban nincs egységes, finanszírozott szűrési rendszer, sok helyen, sokféle módszerrel szűrnek, és ami a lényeg: sokféle színvonalon. A megfelelő szűréssel azonban nagyon jó eséllyel felismerhetjük a veszélyeztetett magzatokat.  Megfelelő szűrésnek azt a kombinált tesztet nevezzük, amikor  jó körülmények között akkreditált ultrahangos szakember végzi a tarkóvastagságot mérő ultrahangot, amit  megfelelően végzett biokémiai vizsgálatok egészítenek ki (PAPP-A és bétaHCG), a végeredmény pedig egy nemzetközileg akkreditált kockázatbecslő programmal számított esély-hányados. Ha az érték 1:250-nél kisebb szám, aggodalomra nincs okunk. A szűrés után kapott eredményt, az esély-hányadost genetikus szakember, tanácsadás keretében magyarázza el számunkra.  Hazánkban egy oktatóprogram segítségével bármelyik képzett ultrahangos szakember elsajátíthatja a tarkómérés rejtelmeit. A szűrés elvégzése azonban nem olyan egyszerű, mint amilyennek tűnhet. Csak a magzat egy bizonyos helyzetében, megfelelő fejtartás és megfelelő nagyítás mellett, jó készülékkel lehet tizedmilliméter pontosságú mérést végrehajtani – ehhez pedig megfelelő képzettség szükséges. A jelenleg ilyen képesítéssel rendelkező szakemberek listája itt található meg.

Minden kismamának azt tanácsoljuk, válassza a szakértelmet, így a Down szűrés hatékonysága 85% fölötti!

ÁNTSZ Országos Gyermekegészségügyi Intézet

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media