2023. szeptember 21., csütörtök - Máté, Mirella napja

mt

Kolosztrum

2011-08-25 14:31:39

A kolosztrum vagy előtej a tej egy fajtája, amit az emlősők emlőmirigyei állítanak elő a terhesség késői szakaszában, valamint a szülés utáni néhány órában.

tej

Az emberi és a szarvasmarha-kolosztrum sűrű és sárgás. Magas szénhidrát, fehérje és antitest tartalmú, zsírtartalma alacsony, mert az újszülöttek azt nehezen emésztik. Az újszülötteknek igen kis emésztőrendszerük van, ezért a kolosztrum a tápanyagait koncentráltan és kis térfogatban tartalmazza. Enyhe hashajtó hatása van, ami elősegíti az újszülött "meconium" elnevezésű első székletét; ez az újszülött szervezetét megtisztítja a bilirubintól - az elpusztult vörösvértestekből álló salakanyagtól - és így segít megelőzni a sárgaság kialakulását.

A kolosztrum nagy mennyiségű antitestet tartalmaz (IgA), ami segít megvédeni az újszülött torok-, tüdő- és bélrendszer-nyálkahártyáit. Leukociták is nagy számban találhatóak benne, ezek kezdik meg az újszülött vírusoktól és baktériumoktól való védelmét. A kolosztrum telepíti az emésztőrendszer hasznos baktériumait is.

A szarvasmarha-kolosztrumot néha táplálékkiegészítőként használják.

Forrás:Wikipédia

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media