2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

Terhességi vizsgálatok az első két hónapban

A terhesség pontos idejét az utolsó menstruáció első napjától számítják. Peteérésed viszont csak a menstruációt követő 14. nap környékén van, és általában ekkor szoktak teherbe esni a nők, így az első két hétben akár játszadozhatsz is a gondolattal, hogy már 1-2 hetes terhes vagy. Azonban nagyon ne éld bele magad, nehogy csalódás érjen.

4-5. hét – Otthoni terhességi teszt

A menstruációt követő 28. napon amennyiben nem jelentkezik egy újabb vérzés, kezdhetsz bizakodni. Ha meg is történt a csoda, és valóban egy piciny élet bontogatja szárnyait, akkor sincs semmi teendőd ebben az időszakban. Van ugyan olyan érzékeny terhességi teszt, amik már a menstruáció elmaradásának napján, vizeletből megmutatja, hogy a szervezetedben beindult-e a HCG hormon termelődése, de semmi probléma nem lesz, ha csak egy hét múlva veszel tesztet.

teszt

7. hét – Első, koraterhességi ultrahang vizsgálat

Általában az első és a második kimaradó menstruáció között fel szokták keresni a nők a nőgyógyászukat, aki először tapintással megállapítja, hogy a méhtest felpuhult, illetve a hüvely fala szederjesebb lett. Ezáltal terhességre gyanakodhat, gyanúját pedig ultrahang vizsgálattal igazolja.

A koraterhesség idején legtöbbször hüvelyi ultrahangot használnak, mivel ez a műszer sokkal pontosabb, érzékenyebb, és a méhhez is közelebb kerülnek a segítségével. Ezen vizsgálat alkalmával ellenőrzik a petezsák helyét, megállapítják, hogy a méh melyik részén tapadt meg, ellenőrzik a petezsákban az embrió helyzetét, megmérik a hosszát, megállapítják, hogy egy, két, esetleg több petezsák, illetve egy, két, esetleg több embrió található-e a méhben.

A nők általában csak azért izgulnak az első ultrahang vizsgálatig, hogy biztosan tudják, hogy tényleg terhesek, a kicsi jól van, illetve nem méhen kívüli terhességről van-e szó.

Az orvos elhalmoz majd rengeteg beutalóval. Először is vérvételen kell átesned, ahol ismét megállapítják, hogy a terhesség valóban létezik, illetve a teljes vérképedet ellenőrzik. Hogy mi mindent vizsgálnak még a vérben? Vércukor-, koleszterin-, és triglicerid szintet, valamint Rh faktort ellenőriznek (Rh negatív anyánál ellenanyagot is), Lues szerológiai szűrést végeznek… stb. Elküldenek vizelet-vizsgálatra, és EKG-re is.

Mindezeken fölül kis papíron kéri az orvosod a védőnőt, hogy állítson ki neked terhes kiskönyvet. Ezért Őt is meg kell látogatnod. Ő is sok-sok adatot fog kérdezni, kitölti a könyvecskédet, illetve megméri a súlyodat és a vérnyomásodat is.

Az összes papír beszerzésére, a vizsgálatok elvégzésére egy hónapod van. A következő orvosi vizsgálat ugyanis ekkor következik. Innentől minden hónapban meg kell látogatnod az orvosodat is és a védőnődet is. Ezt a rendszeres látogatást, a folyamatos kapcsolattartást, hogy odafigyelnek a mamára és babára egyaránt, terhes-gondozásnak nevezzük.

Boldog babavárást!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media