E-vitamin
Tokoferolok: Számos
E-vitamin hatású vegyület ismert, így az alfa-, béta-, gamma-, és
delta-tokoferol, valamint a szintetikus úton előállított észter-származékok,
pl. tokeferol-acetát.
Legjobb
E-vitamin forrásaink a növényi olajok, tehát a napraforgó-, búzacsíra-,
tökmag-, olíva-, kukoricaolaj, a búzacsíra és az egyéb gabonacsírák, a zöld
növények, a hús, a máj és a tojás.
Az emberben a
tokoferol hatása kevéssé ismert, hiánya nem okoz jellemző tüneteket. A
tokoferolok könnyen oxidálódnak, miközben antioxidáns hatást fejtenek ki, így
megakadályozzák a többszörösen telítetlen zsírsavak oxidációját. Biológiailag a
D-alfa-tokoferol a leghatásosabb. Gyulladásgátló hatása is ismert.
A vegyes
táplálék E-vitamin tartalma nagymértékben függ az elfogyasztott zsír
mennyiségétől és minőségétől (állati zsír, vagy növényi olaj). A többszörösen
telítetlen zsírsavakban gazdag étrend mellett nagyobb az E-vitamin szükséglet.
1 g többszörösen telítetlen zsírsav, 0,5-0,8 mg-al növeli a
tokoferolszükségletet.
Embernél nem fordulnak
elő hiánytünetek, mert a normális vegyes étrend tartalmazza, illetve az
egészséges szervezet ezekből képes előállítani a neki szükséges mennyiséget.
Hiánya vérszegénységet, meddőséget, izomsorvadást okoz. Túladagolása nem ismert
E-vitaminban
gazdagok a növényi olajok, zöldnövények, gabonamagvak, de főleg a csíráztatott
magvakból nyert olajok.
Az E-vitamin
(tokoferol formában) jellemző mennyisége 100 g élelmiszerben:
- gabonafélék, hüvelyesek és őrleményeik, kenyerek, péksütemények: 0,1-12 mg
- száraztésztákban: 0-0,6 mg
- sajtos, túrós sütemények: 0,05-1 mg
- diós, mákos sütemények: 0,3-3 mg
- zöldség, gyümölcs: 0-3 mg
- vaj, margarinféleségek, szalonna, növényi olaj: 0,5-84 mg
- húsok, húsipari termékek: 0,5-2,5 mg
- halak: 0,2-3,5 mg
- tej: 0,1-1,6 mg
- túrók, sajtok: 0-1 mg
- tojás: 0,5-1,5 mg
Forrás: Wikipedia