P-vitamin
A rutin (más néven citrin) a bioflavonoidok közé tartozó sárga festékanyag, a flavon vegyülete. Egyes vérzékenységgel járó, a skorbuthoz hasonló betegségek tiszta C-vitaminnal nem gyógyíthatók, de citromlé vagy paprikakivonat adására javulnak. A P-vitamint a paprikából sikerült kivonni. Ez az anyag csökkenti a hajszálerek áteresztőképességét (permeabilitását), innen az elnevezése is. A P-vitamin segíti a C-vitamin felszívódását és megvédi az oxidációtól, ezenkívül erősíti a hajszálereket. A C-vitamin kísérője, általában ugyanazokban az élelmiszerekben fordul elő. Legbővebben a citrusfélék, a csipkebogyó, az áfonya, a brokkoli, a paradicsom, valamint más gyümölcsök és zöldségek tartalmazzák - elsősorban a gyümölcs húsa gazdag ebben a vitaminban.
A rutin, vagy rutozid,
(quercetin-3-rutinoside, sophorin) egy flavonoid glikozid, amely megtalálható
többek között a hajdinában, a Rheum fajok leveleiben és a brazil Fava D'Anta fa
gyümölcsében. A rutin a kvercetin flavonol és a rutinóz-diszacharid glikozidja.
Az emberi szervezetben a Fe2+,
ionhoz kapcsolódva megakadályozza annak hidrogén-peroxid kötését, amely szabad
gyök képződést jelentene és sejtkárosodást okozna. Antioxidáns tulajdonsága miatt
gátolja a rák kialakulását is.
A rutin erősíti a hajszálereket,
ezért csökkenti a vérzékenység tüneteit. Segíthet a visszeres panaszokban is. A
ferulasavhoz hasonlóan csökkentheti az oxidált LDL koleszterin citotoxicitását
és ezzel csökkenti a szívbetegségek kockázatát.
A rutin a Rutascorbin nevű gyógyszer egyik hatóanyaga.
Emberben kifejezetten P-vitamin-hiánybetegség vagy túladagolás nem ismert, de
feltételezhető, hogy hiányában a C-vitamin felszívódása és felhasználása zavart
szenvedhet, éppen ezért tüneteik átfedhetik egymást. A vízben oldódó vitaminok
esetében nem fordul elő túladagolás, mert a vízben oldódó vitaminokat nem tudja
tárolni a szervezet.
Forrás: Wikipédia