Folsav
A folsav a természetben előforduló fontos pteridinszármazék. A B-vitaminok közé tartozik. Hiánya olyan vérszegénységet okoz, ami B12-vitaminnal nem gyógyítható. A vérszegénység egyes típusainak kezelésére használható. Egyes baktériumok növekedési faktora, a Lactobaillus casei például folsav nélkül nem szaporodik. A folsavat pteroil-glutaminsavank is szokás nevezni szerkezete alapján.
A folsav narancssárga színű,
kristályos vegyület.
A folsav vízben oldódó vitamin. Nagyon fontos szerepe van a
szervezetben, különösen a várandós édesanyáknál, mert a terhesség korai
szakaszában a fejlődő embrió gerincét, a velőcsövet lezáró folyamat csak folsav
jelenlétében megy végbe hibátlanul. Ezért várandós édesanyáknak mindenképpen
ajánlott a folsav pótlása.
Szerepe van még a fehérvérsejtek,
vörösvértestek, vérlemezkék képzésében, az aminosavak, és nukleinsavak
anyagcseréjében, de hozzájárul a gyomor-bélrendszer, és a szájnyálkahártya
épségéhez is.
Szükséglet
Érdekesség, hogy a mesterséges
készítményekből felszívódása jobb, mint a természetes forrásokból. A szervezet
jó folsav-ellátottsága mellett elfedheti a B12-vitamin hiányában kialakuló
tüneteket. Ez különösen vegetáriánus táplálkozás esetén lehet veszélyes.
Legjobb folsavforrásaink a máj, a
leveles zöldségek (különösen a paraj), a gyümölcsök, és az élesztő. A túl nagy
folsavbevitel csökkentheti a cink hasznosulását.
Napi 0,15mg szükséges.
Forrás: Wikipédia