2024. szeptember 19., csütörtök - Vilhelmina napja

mt

Rizstej házilag

rizs

Rizstej

Hozzávalók:

  • 1/2 kg barna rizs,
  • víz.

Az elkészítés menete:

A fél kiló rizst feltesszük főni, körülbelül 2-3 szoros mennyiségű vízzel takarék lángon, hiszen az a cél, hogy a rizst jól elfőzzük, és jó sok leve maradjon. Néha megkavarjuk, ellenőrizzük, hogy nem ragad-e le véletlenül.

Amikor a víz kellően fehéres-világosbarnás színű, tejszerű állagú, akkor a rizsről leöntjük a kész rizstejet, újra felöntjük a főtt rizst 2-3 szoros vízzel, és tovább főzzük. Ezt addig ismételjük, amíg csak tudjuk. Nekem max 4 alkalommal sikerült még eddig tejet leönteni a rizsről.

Fél kiló rizsből 3-4 óra alatt körülbelül 2 liter rizstej főzhető, ha a végén megmaradó nagyon puha rizst is hozzányomkodjuk sűrű szitán (én össze szoktam turmixolni.), de ha ezt nem tesszük, akkor kiváló puding főzhető belőle.

Az ilyen módon kapott rizsital szuper alapja a kelt tésztáknak, habarásoknak, mártásoknak, főzelékeknek, de önálló italként is nagyszerű. A növényi kalcium tartalma igen magas, ezért tejérzékenyeknek fokozottan ajánlott.

Egészségetekre!

ALLERGIÁSOK FIGYELMÉBE AJÁNLOM, HOGY EZ AZ ITAL:

Tejmentes
Tojásmentes
Gluténmentes
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media