2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

Eper turmix

eper turmix

Eper turmix

Hozzávalók:

  • Néhány szem érett eper,
  • kevés méz,
  • 2-3 dl tej.

Minden szezonban próbáljunk meg a lehető legtöbb idénygyümölcsöt fogyasztani. Most az eper ideje következett el, már a piacokon is nagyon olcsón lehet beszerezni. Vásárláskor azonban érdemes megkérdezni a gyümölcs származását. Tudni illik ugyanis, hogy az eper, mint minden aprómagvas erősen allergizáló hatású. Egy éves kor alatt egyáltalán nem is ajánlják a dietetikusok az aprómagvasok hozzátáplálását.

Viszont nem az eper húsa az, ami allergizáló hatású, hanem a magvak, illetve a  körülöttük felhalmozódó kosz, permetszer, méreganyag, amelyekkel a nagygazdaságokban, illetve a külföldi származás esetében a vámoláskor kötelező karanténban a gyümölcsöket kezelik. Az apró résekből ugyanis nagyon nehéz, vagy lehetetlen eltávolítani a méreganyagot, és ez az ami a kisgyermek szervezetéből allergiás reakciót vált ki.

Nálunk például sorozatban fordul elő, hogy a vidéki, nem permetezett gyümölcstől semmi baja nincs a gyereknek, de a nagyvárosi piacokon kaphatótól azonnal kiütéses lesz. Merem ajánlani a biopiacokat földieper beszerzésére.

Az elkészítés menete:

A földiepreket alaposan megmossuk, eltávolítjuk a szárait, majd egy hosszúkás, turmixolásra szánt edénybe helyezem. meglocsolom 1-2 teáskanálnyi mézzel.

(Ugyan a mézet nem adjuk egy éves kor alatt, mert botulizmust okozhat, de egy éves kor fölött inkább ezt válasszuk édesítésre, mint a finomított, fehérített cukrokat. Egy éves kor alatt adjunk a cukor helyett xilitolt, vagy steviát, ha mindenképp édesíteni szeretnénk, és válasszunk turmixolásra olyan gyümölcsöt, ami abban az életkorban már adható.)

A mézes epreket felöntöm 2-3 deciliter tejjel, majd botmixerrel összeturmixolom az egészet.

TIPP:

  • Tejérzékenyek tej helyett vizet használjanak, adjanak hozzá 1 teáskanálnyi citrom levét, esetleg almalével ízesíthetik.
ALLERGIÁSOK FIGYELMÉBE AJÁNLOM, HOGY EZ AZ ÉTEL:

Tejmentes
Tojásmentes
Gluténmentes
Egészségetekre!

Küldd be hozzánk Te is a kedvenc receptedet fotóval!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media