2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Barack lekvár

Barack lekvár
Barack lekvár

Hozzávalók:
  • 1 kg sárgabarackonként,
  • 40 dkg cukor.

Az elkészítés menete:

A gyümölcsöket alaposan megmossuk, majd lobogó vízbe tesszük néhány másodpercre. A forrázást követően a héja könnyen lehúzható lesz.

A meghámozott barackokat kimagozom, majd egy fazékba teszem mindet. Én ilyenkor kicsit össze szoktam törni krumplinyomóval, de sokan darálják, vagy aki darabosan szereti, egyszerűen csak negyedekre vágja.

Kilogrammonként 40 dkg cukrot adok hozzá, majd közepes lángon főzni kezdem. Réz edényben nem kell kevergetni, egyébként érdemes, hogy ne égjen le.

Ahhoz, hogy sűrű lekvárt kapja, viszonylag sokáig, legalább 40 percig kell főzni, egyébként 15-20 perc főzési idő után már simán üvegekbe tölthető. Én ez utóbbi változatot jobban szeretem császármorzsára csorgatva, mézeskalács tésztájába, a sűrűbbet kenyérre, süteményre kenve.

Az üvegeket alaposan mossuk ki. Én a nedves üvegeket néhány percre mikróba szoktam állítani, ahol a forró gőz még fertőtleníti is. A lapkákat ugye nem tesszük a mikróba, hiszen fémből vannak, azokat alaposan megmosom.

A kész baracklekvárt a forró vízbe állított üvegekbe kanalazom, az üvegeket lezárom, majd 5-10 percre a feje tetejére állítom, majd 2 napig dunsztba teszem.

A kihűlt üvegeket a dunsztból kivéve egyenesen a kamra polcaira pakolom.

Jó munkát kívánok!

TIPP:

  • A barackmagokat ne dobjátok ki, hanem szárítsátok meg kicsit, és törjétek meg. A kemény házban lapuló magocskákból naponta 5 testsúlykilogrammonként 1 szemet megehettek. Nagyszerű természetes B17 vitamin forrás, ami a rák megelőzésére kiváló. Rákos betegek ennek a mennyiségnek a többszörösét is megehetik.

Feltöltötte: Adrienn. Köszönet érte.
Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media