2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

MÉRLEG (IX.24. - X.23.)

2023-09-23 23:04:16

Mérleg

A Mérleg-jegyű gyermek nevelése

Vénusz gyermeke. Szomjúhozza a szépséget. Önmaga is szép szokott lenni, de ha nem volna az, úgy ékszerrel, pompával, külsőségekkel, cicomával igyekszik pótolni a hiányt. A szülő már kora ifjúságában vessen gátat ösztönös vágyainak, mert később, különösen, ha megfelelő anyagi eszközök állnak rendelkezésére, úgy saját magának, mint környezetének sok szenvedést fog okozni.

A Mérleg-típus akarata rendkívül fejletlen, néha - mint tudjuk - az érzés és a megérzés az uralkodó, ezért a későbbi idők kenyérharcában nehezen állná meg a helyét. A szülő tehát kövessen el mindent a gyermek akaraterejének növelésére és megszilárdítására. Az akaraterő hiányt később többé-kevésbé jól igyekszik pótolni diplomáciai tehetséggel, okossággal, műveltséggel, itt-ott ravaszsággal, azonban ez nem lehet mindig célravezető. Könnyen lelkesedik, nagy erővel hozzákezd valamihez, ilyenkor semmi mással nem törődik, majd hirtelen újabb téma izgatja fel képzeletét, és az előbbit máris abbahagyta. Az új témával éppen olyan izgalommal és szorgalommal dolgozik (foglalkozik), mint az előbbivel, de megvalósításában még csak a felénél tart, mikor ismét új dolog ragadja meg a figyelmét, és kezdődik elölről az egész. Itt kell hát nagyon figyelni a szülőnek. Rá kell kényszeríteni arra, hogy ne fogjon addig új dologba, amíg az előbbit be nem fejezte.

Erősen fejlett igazságérzetű, de csak ha róla van szó. Nem tudja észrevenni, ha máson esett sérelem, jogtalanság. A szülő feladata megtanítani a gyermekét, milyen fontos, hogy mások szemüvegén keresztül is meglássa a dolgokat.

Rendkívül kell ügyelni arra, hogy a gyermek veleszületett kényelemszeretete ne váljon lustasággá, rendetlenséggé. Kötelessége, hogy szívós, türelmes oktatással kényszerítse a gyermeket kötelességének azonnal teljesítésére, mert szívesen halasztja el másnapra azt, amit ma kellene megtennie.

A mérleg-ember határozatlan, ingatag, befolyásolható. A szülő vezesse rá, hogy merjen harcolni, az ellenállásokat leküzdeni. Bátorítsa, hogy győzze le a félelemérzetét, ne nyugodjék meg addig, amíg a gyermek a megkezdett dolgot végre nem hajtotta.

A Mérleg-gyermekben születési adottságánál fogva feltétlenül lesz valami bohémszerű, kizárólag a neveléstől függ, hogy ez kedves, kellemes, rokonszenves keretek között marad-e, vagy átcsap a szertelenbe. Bizonyos határon túl a bohémság már veszélyes, teljesen megbízhatatlanná, beszámíthatatlanná teszi a társadalom szemében az embert. Ha kell, százszor is mutasson rá a hibáira, míg csak a gyermek le nem szokik róla. Nagy színészi képesség rejtőzik benne. El tudja hitetni a környezetével, hogy együttérző szívből fakad valamely cselekedete. Így könnyen válhat intrikussá. Ha kell, a legnagyobb szigorral is, le kell szoktatni a gyermeket a rosszindulatú „kártyakeverésről".

Hivatásként különösen megfelelő pályák a Mérleg-ember számára: bíró, védőügyvéd, színész, művész, rendező, énekes, artista, zenész, festő, építész, stb. Általában mindazon foglalkozások, melyek a Mérleg igazságérzetével, és veleszületett szépségszomjával összefüggésben vannak.

Személyiségvonások:

 • Határozatlan, de jó eszű.
 • Odafigyelő, odaadó, kellemes partner.
 • Diszkrét, figyelmes, romantikus.
 • Tapintatos, békés, alkalmazkodó.
 • Jó szónok, kiváló közvetítő.
 • Befolyásolható és hiszékeny.
 • Alázatos, nem tud nemet mondani.

A Mérleg jelképvilága:

 • Eleme: levegő.
 • Uralkodó bolygó: Vénusz.
 • Fém: réz.
 • Drágakő: zafír, jade.
 • Kedvenc színei a rózsaszín, halványzöld és a kék különböző árnyalatai.

 

Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media