2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

HALAK (II.21. - III.20.)

2023-02-20 23:06:08

Halak

A Halak-jegyű gyermek nevelése:

Békés, titoktartó, csendes, szolgálatkész, azonban rendkívül erősen érzékeny környezete szellemi befolyására.
A szülő elsőrendű feladata, hogy megóvja gyermekét a rossz társaságtól, mert épp oly hamar magába szívja a jót, mint a rosszat. Akarata igen gyenge, jelleme ingadozó, így képtelen lenne kiszakítani magát a rossz befolyás alól.

A szülő kötelessége a gyermek önérzetének, önbizalmának és ezzel akaratának megerősítése, ingadozó jellemének határozott irányba való terelése. Hiszen a Halak-szülötte inkább eltűri az igazságtalanságot, minthogy jogaiért küzdjön. Feltétlenül megtalálható benne az alacsonyabbrendűségi érzés. Kizárólag a neveléstől függ, hogy milyen mértékben hatalmasodik el lelkében ez az erősen lehangoló tulajdonság. Ez az érzés okozza passzivitását, negatív beállítottságát, ezért sodortatja magát az árral, nincs ereje, ellenállóképessége.

Általában kerül minden megerőltetést. A szülő feladata, hogy ápolja gyermeke munkakedvét, munkaigyekezetét felébressze, majd fokozza. Ámennyiben a szülők munkája eredményes, a Halak-gyermeke szorgalmas, kitartó munkássá válik.

A Halak-gyermeke nagyon hajlamos és fogékony arra, hogy az alkohol, nikotin, narkotikum elhatalmasodjék rajta, a szülőnek kell mindent elkövetnie, hogy megfelelő példával és kellő tanítással az egyszerű és mértékletes életre szoktassa.

A Halak-gyermekének élete tragikuma, hogy nem értik meg jó szándékát, pedig tele van szeretettel, önfeláldozással, minden pillanatban kész a segítségre. Mégis embertársai között, mint meg nem értett és igazságtalanul kezelt szerepel. A szülőnek tehát már gyermekkorban bele kell nevelnie, hogy ne sértse, ne bántsa az emberek igazságtalansága, ne üssön lelkén sebet az emberek hálátlansága, lelje nyugalmát önmagában, abban a felemelő érzésben, hogy ellenszolgáltatás nélkül kisegített valakit, magáért a jótettért áldozta fel önmagát, nem pedig háláért és elismerésért.

A Halak-szülöttének megérzési képessége, intuíciója különösen fejlett. Sokszor számításba kell venni ezt a körülményt, nem szabad egyszerűen képzelődésnek nyilvánítani, hanem lelkiismeretesen utána kell nézni.

A Halak-jegyének is jellegzetes tulajdonsága a sokoldalúság, amivel együtt jár a szétforgácsolódás is, tehát ugyanúgy, mint az Ikrek és a Nyilas-jegyében született gyermeknél, a szülő ne engedje egyszerre több foglalkozásba belekezdeni, előbb egyikkel készüljön el alaposan.

Legfontosabb feladat a gyermek önbizalmának megerősítése. Minél kevesebb az ellenállóképessége, annál nagyobb lesz lehangoltsága, annál mélyebb a lelki romboló hatás. Meg kell tanítani merni. Amikor abba akar hagyni valamit, - mert akadályokba ütközött - akkor kell bátorítani,megnyugtatni, és meggyőzni arról, hogy amit elkezdett tökéletesen végre is kell hajtani. Segítséget kell nyújtani az akadályok elhárításában. Ha nem elég a szép szó, jöjjön a sarokba állítás.

Különösen fontos a Halak-gyermekéből kiirtani a hazudozási hajlamot. Bármilyen eszköz jó erre, kezdetben szép szó, meggyőzés, később már vasszigor.

Megfelelő hivatások: minden foglalkozás, ami a lélekkel, szívvel, szeretettel és a vízzel van bármilyen összefüggésben. (Lelkész, vallási szónok, pszichológus, tengerész, halász, zenész, író, természetbúvár, tanár, stb.)

Személyiségvonások:

 • Fantáziadús, intuitív és ábrándozó.
 • Együttérző, önfeláldozó és érzékeny.
 • Önzetlen, odaadó, de naiv.
 • Jóindulatú, de gyenge akaratú.
 • Zárkózott, határozatlan és befolyásolható.

Jelképvilága:

 • Eleme: víz
 • Uralkodó bolygó: Neptunusz
 • Fém: platina, ón
 • Drágakő: a színtelen, varázslatos holdkő (adulár)
 • Színek: halvány tengerzöld
Megosztás:

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media