2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

A naptár módszer lényege

Ezt a módszert gyakran időszakos önmegtartóztatásnak is nevezik azok, akik nem szeretnének teherbe esni. Akik viszont mielőbb babát szeretnének, izgalommal számolgatják segítségével a legtermékenyebb napokat. A módszer lényege egy ősrégi megfigyelésen alapul, mely szerint a peteérés körülbelül két héttel előzi meg a következő menzesz kezdetét.

Azért nem azt írtam, hogy a menzesz első napját követő 14. napról van szó, mert ez csak akkor igaz, ha pontosan 28 napos a beállt menstruációs ciklus. Azonban, ha például 32 napos ciklusról beszélünk, ami nem elképzelhetetlen, akkor a menstruáció első napjától számított 18. nap körül, de a következő ciklus előtt 14. nap körüli időszak lesz a legtermékenyebb a nő számára. Csak a 28 napos ciklusnál beszélünk két menstruáció közötti középidőről.

naptár

Azon párok, akik nem szeretnének gyermeket, azoknak figyelembe kell venni a termékeny napok kiszámításán kívül, hogy nem csupán ezen a pár napon nem szabad közösülniük, hanem már egy pár nappal előtte önmegtartóztatást kell gyakorolniuk, vagy más módon kell védekezniük a nem kívánt terhesség ellen, ugyanis az ovuláció előtti közösülésből származó spermiumok még simán megtermékenyíthetik a petesejtet néhány nappal a közösülés után is.

A peteérés időszakának kiszámítása

Az alábbi számítási technika igen jónak bizonyul az ovulációs időszak számításában. Viszont nem elég csupán az elmúlt hónap alapján figyelembe venni a menstruációs időpontokat, hanem legalább 6-12 havi megfigyelésre van szükség. Ebben az időszakban föl kell jegyeznünk a menstruáció kezdeti időpontjait, és kiszámolni az egyes ciklusok időtartamát. Ez alapján a megfigyelt időszakban lesz legrövidebb és leghosszabb ciklusidő. Ebből a két adatból könnyedén kiszámítható a számunkra szükséges időszak.

Ovulációs időszak kezdete = legrövidebb ciklus – 18.

Ovulációs időszak vége = leghosszabb ciklus – 11.

A példa kedvéért legyen a legrövidebb ciklus 26 napos, a leghosszabb pedig 34 napos a megfigyelt időszakban. Tehát a 26 – 18 = 8 azt jelenti, hogy a menstruációt követő 8. naptól kezdődnek a termékeny napok, a 34 – 11 = 23 alapján pedig tudjuk, hogy a menstruációt követő 23. napig érdemes gyermeknemzéssel próbálkozni.

Mit jelent ez egy szabályos 28 napos ciklus esetében?

A fenti két szabályt felhasználva (28 – 18 = 10, 28 – 11 = 17) gyorsan kiszámolhatjuk, hogy a 28 napos ciklus esetében a termékeny időszak a menstruáció első napjától számított 10. és 17. napok közé eső időszak.

Még egy érdekesség

  • A születendő utód nemét kizárólag a hímivarsejt által hordozott kromoszómák határozzák meg.
  • Az Y kromoszómát hordozó, azaz a fiút nemző hímivarsejtek gyorsabbak, de rövidebb ideig életképesek.
  • A spermiumok életképessége 24-48 óra körül van.

Ez azt jelenti, hogy ha inkább fiúgyermekre vágytok, akkor a tüszőrepedés napján érdemes próbálkoznotok, hiszen akkor a fiúk gyorsabban célba érnek. Viszont, ha inkább kislányt szeretnétek, akkor 36-48 órával a peteérés előtt érdemes együtt lennetek, mert jó eséllyel elpusztulnak a hímek addig, és az X kromoszómát hordozó sejtek érnek célba.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media