2022. október 06., csütörtök - Brúnó, Renáta napja

mt

A vetélés leggyakoribb okai

2022-05-10 23:12:17

A vetélés, vagyis az abortusz a megtermékenyített petesejt anyaméhből való idő előtti elhajtása, ami a terhesség 24 .hete előtt bármikor megtörténhet, tehát nem születik élő magzat.

A szülész-nőgyógyász szakértők számos olyan rizikófaktort tartanak számon, amelyek vetélést idéznek elő. Mindenekelőtt tisztában kell lennünk azzal, hogy a vetélésnek két formáját különböztetjük meg egymástól: spontán- és művi vetélést. A vetélés típusai közül igen gyakori az úgynevezett "fenyegető vetélés", melynek tünetei az intenzív méhösszehúzódás és a hüvelyi vérzés. A vetélés megindulásakor – az előbbi tüneteken kívül – megnyílik a méhszáj és a méhnyakba magzati- és lepény részek jutnak, ami azt jelenti, hogy a terhesség már nem tartható meg. A kezdeti legapróbb tünetek felismerésének is nagy jelentősége van, mivel ebben a stádiumban a folyamat megállítható és az esetek többségében a terhesség még megmenthető. Ha már megtörtént a baj, a továbbiakban a folyamat menetét valamint a kezelés hatékonyságát a szükséges sorozatvizsgálatokkal és diagnosztikai eljárásokkal nyomon kell követni.

egyedül

Egy a vetélések leggyakoribb okai feltérképező amerikai tanulmányból kiderült, hogy az utóbbi években jelentősen megnőtt a fokozott stressz hatására bekövetkező spontán vetélések száma. A spontán vetélés az anya szervezetében bekövetkező valamilyen elváltozás, betegség vagy a magzat valamint a pete rendellenessége miatt következik be. Genetikai okok szintén kiválthatják. Rizikófaktort jelent az olyan betegségek megléte, mint a cukorbetegség, pajzsmirigyprobléma, szívbetegség vagy magas vérnyomás. Az immunrendszer rendellenessége is spontán vetéléshez vezethet. További kockázati tényezők: fertőzés, hormonális probléma, hibás beágyazódás vagy adott esetben anatómiai rendellenesség. Sok nőnek az is gondot okoz, hogy a hüvely túl gyengének bizonyul az egyre növekvő magzat megtartására. Végül de nem utolsó sorban nem feledkezhetünk meg azokról a kártékony tényezőkről sem, amelyek még inkább fokozhatják a spontán vetélés kockázatát. Ilyenek a fikai megterhelés, a kábítószer, a dohányzás valamint az alkoholfogyasztás.

Tény az, hogy a kiegyensúlyozott életmód csökkenti a vetélés kockázatát, ezért törekedjünk arra, hogy mindennapjaink során a stresszt háttérbe szorítsuk, hiszen ez még inkább megnehezíti a terhesség amúgy sem gondtalan időszakát. Mivel a stresszhormon a mama és a magzat egészségi állapotára egyaránt kihatással van, igyekezzünk a kockázati tényezőket minimálisra csökkenteni annak érdekében, hogy az anyaság örömét megtapasztaljuk.

Forrás: Polgár Info

Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media