2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Mikor kezdjen el enni?

2024-01-15 23:01:18

Milyen jelei vannak, hogy a kisbaba megérett az anyatejen kívül más táplálék befogadására is?

  • elmúlt a baba 6 hónapos,
  • stabilan tud ülni,
  • a szájába bevitt étel befelé megy, lenyeli, nem tolja ki a nyelvével,
  • váratlanul gyakrabban szeretne szopizni, mint akinek sosem elég, és ez nem rendeződik gyakoribb szoptatással pár nap alatt, mint egy növekedési ugrásnál,
  • stagnál a gyarapodása,
  • van foga, képes rágni,
  • képes a kezével megfogni és a szájába tenni az ételt.

(forrás: LLL)

etetés

Az ideális súlygyarapodás Amíg a pici nem duplázza meg a születési súlyát (általában 4-6 hónapos kora körül), a minimális heti súlygyarapodás 100 gramm, ezt követően a heti 50 gramm is bőven elég, amikor pedig már kúszik-mászik, az sem gond, ha egy-egy héten nincs súlygyarapodás, persze havi szinten ilyenkor is kell valamennyit híznia (az ideális a 200-500 gramm körüli hízás havonta 1 éves korig). A kezdetben nagyon gyorsan hízó babáknál az is előfordulhat, hogy a második félévben csupán 1 kilót híznak összesen.

Ha sokat aggódunk gyermekünk hízása miatt, jó tudni, hogy az átlagos 1 éves baba súlya 9-10 kilogramm között van, két évesen pedig a gyerekek többsége 11-12 kilogrammos (a fiúk általában nehezebbek) függetlenül attól, hogy az elején jól hízó baba volt, vagy éppen lassan gyarapodott.

alma

Új ételek bevezetése: Mi legyen az első kanálban?

Az első kanál tartalma kevés gyümölcslé legyen. A legjobb az alma, az biztosan nem okoz fájdalmat a pici pocaknak. Az első alkalommal a legtöbb baba fintorogni szokott, ez teljesen természetes, hiszen új ízről van szó. Az anyatej édeskés ízéhez szokott picinek különösen savanyúnak tűnhet az alma. Ha ízlik a babának az első falat, akkor első alkalommal akár 3 kanálkával is megehet belőle. Többet ne adjunk, hiszen nem tudni, milyen hatást vált ki a szokatlan étel a pici szervezetében. Az alma meglehetősen ártalmatlan, de előfordulhat, hogy enyhe székrekedést okoz, ezért a következő adaggal mindenképpen várjunk másnapig. Ha nem okoz gondokat a babánál (nyugtalanság, székrekedés), akkor a következő nap valamivel többet is kaphat. Ekkor már nem feltétlenül kell gyümölcslevet adni, kaphat kevés alaposan összeturmixolt almapépet is. A harmadik nap, ha tetszik neki az evés, akár egy teljes adagot (150 gramm) is elfogyaszthat, de az sem baj, ha még nem tud ennyit megenni. Új ételt mindig akkor vezessünk be, ha az előzőből már legalább 5 kanálkával képes elfogyasztani.

Húsok

A húsokat ajánlott minél hamarabb bevezetni a magas vastartalom miatt. Csirke és pulykamellel kezdjük, majd jöhet a csirkemáj, a hal, a marhahús és a sertés.

Forrás: kismamablog.hu

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media