2024. október 12., szombat - Miksa napja

mt

Burgonyás plecsni

burgonyás plecsni

Burgonyás plecsni

Hozzávalók:

  • 25 dkg liszt
  • 25 dkg burgonya
  • 25 dkg tejmentes margarin
  • 1 ek tojáspótló por
  • 1 kk só
  • 1 csipet bors
  • 1 kk szódabikarbóna
  • fél dl víz

Ízlés szerint rakható a nyers tésztába tepertő vagy sült hagyma is.


Az elkészítés menete:

A burgonyát alaposan megmosom, meghámozom, felkockázom, majd kis méretű edénybe teszem és felöntöm annyi sós vízzel, hogy éppen ellepje. 15 perc alatt puhára főzöm, és még melegen átnyomom krumplitörőn. Ha kihűlt, hozzáadom a lisztet, a felolvasztott margarint, és a tojáspótló port. Sóval, borssal ízesítem, és lágy tésztát gyúrok belőle.

Fél órás pihentetésekkel 3 alkalommal kinyújtom, és 2-4 rétegben hajtogatom. Az utolsó pihentetés után 1 cm-esre nyújtom a tésztát, rácsosan bevagdosom a tetejét és pohárral 5-7 cm-es korongokat szúrok ki belőle. A rácsozott korongok tetejét megkenem vízben oldott szódabikarbónával, és szilikonos sütőpapírral bélelt tepsibe teszem őket sorban. 180 fokra előmelegített sütőben kb 20 perc alatt alatt pirosra sül.

A plecsni frissen a legfinomabb. Nekem másnap már nem annyira szimpatikus, ezért érdemesebb többször kevesbbet csinálni belőle, hogy még aznap elfogyjon.

Tipp: A plecsnitésztát serpenyőben, kevés olajon is ki lehet sütni, úgy nem kevésbé ízletes, csak más jellegű lesz egy kicsit.

Jó étvágyat!

Feltöltötte: Adrienn.
Töltsd fel
Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media