2024. október 12., szombat - Miksa napja

mt

Sós kifli uzsonnára

kifli

Sós kifli uzsonnára

Hozzávalók:

  • 30 dkg liszt,
  • 10 dkg vaj,
  • 2 ek olaj,
  • 1/2 kocka élesztő,
  • 2 dl tej,
  • 1 ek cukor,
  • só.

(Elkészítési idő: 40 perc)

Az elkészítés menete:

A tejet meglangyosítom, egy evőkanálnyi cukorral édesítem, és egy fél kocka élesztőt elmorzsolok benne. Állni hagyom, hogy fölfusson.

Addig kimérem a lisztet, a vaj felét megolvasztom, és a liszthez adom. Hozzá csorgatok kb 1-2 evőkanálnyi olajat, és megsózom. A felfutott, élesztős, cukros tejből hozzákeverek annyit, hogy lágy, ruganyos, könnyen gyúrható tésztát kapjak.

A készre dolgozott tésztát 8-10 egyenlő részre vágom, és lisztes gyúródeszkán kelni hagyom 10-12 percig.

A vaj másik felét kissé megolvasztom, és kb 1 teáskanálnyi sót teszek bele. Alaposan elkeverem.

A megkelt cipókat kinyújtom, a tetejüket megkenem a vajas-sós olvadékkal, majd föltekerem, és kissé meghajlítva egy más mellé tepsibe teszem. Mindegyik kifli tetejét vízzel lekenem.

180 fokos sütőben, 15 perc alatt pirosra sütöm. A sütőből kivéve, még forrón, ismét lekenem vízzel, hogy a külseje kissé felpuhuljon.

Szinte azonnal fogyasztható, ha már hűlt egy kicsit.

TIPP:

  • Ha a kenővajba pirított hagymát teszünk, igazi csemegét kapunk végeredményként.
ALLERGIÁSOK FIGYELMÉBE AJÁNLOM, HOGY EZ AZ ÉTEL:

Tojásmentes

Jó étvágyat kívánok!

Küldd be hozzánk Te is a kedvenc receptedet fotóval!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media