2025. február 13., csütörtök - Ella, Linda napja

mt

Göcseji Dödölle

Ritkán találkozom olyan emberrel, aki nem szereti a hagyományos, házias ízeket. Én is a hagyománytisztelők táborába tartozom. Előszeretettel készítem és fogyasztom a magyar, és göcseji lány révén, főleg a göcseji parasztételeket.

GÖCSEJI Dödölle
GÖCSEJI Dödölle
Hozzávalók:
  • 10-12 db burgonya (kb. 2kg)
  • kb. 40dkg liszt
  • 1 csapott evőkanál só
  • 4db nagy fej, vagy 6db kicsi vöröshagyma
  • ízlés szerint olaj, vagy zsír, mindkettő jó

Az elkészítés menete:

A dödölle nagyon egyszerűen, gyorsan elkészíthető főétel, köret egyaránt.

A burgonyát megtisztítjuk, kockára vágjuk, alaposan megsózzuk,  feltesszük főni. Ha a burgonya megfőtt a vizet csak annyira öntjük le róla, hogy kb. két ujjnyi víz maradjon benne, majd burgonyatörővel a levében összetörjük. Egészen kásaszerű lesz. Ezek után a lisztet elkezdjük hozzá dolgozni a krumplihoz (burgonyatörővel, vagy fakanállal), mindig csak egy keveset, hogy könnyebben keverhető legyen. Ha egyszerre beleöntenénk az összes lisztet, elég nehéz dolgunk lenne :-) A dagasztást addig végezzük, míg a lisztet a burgonyás massza be nem vette, addig míg nagyon nehezen dagasztható lesz. Fontos, hogy közben kóstolgassuk, ne legyen "ellisztezve", mert a lisztízű étel élvezhetetlen.

A vöröshagymákat apró kockákra vágjuk, a burgonya főzésével egy időben bő zsiradékban elkezdjük pirítani, egészen addig amig aranybarna nem lesz. A bő zsiradék azért fontos, mert a két kilónyi lisztes burgonyát ezzel fogjuk kiszaggatni. Fontos, hogy amikor már kezd egy picit sárgulni vegyük le a tűzről, mivel utána is pirul a forró zsiradékban. Ha túl van sütve teljesen bebarnul és keserű lesz, használhatatlan. Valamint az is fontos, hogy a burgonya és a hagyma nagyjából egyszerre legyen kész, mert a burgonyát forrón kell kiszaggatni.

Amikor a burgonya és a hagyma elkészült, két evőnakál segítségével egy nagy tűzálló tálba, vagy közepes tepsibe elkezdjük szaggatni a burgonyát, úgy, hogy közben a kanalakat a hagymás zsiradékba mártogatjuk, egy-egy réteget megszórunk a pirított hagymával.  Pár percre sütőbe tesszük, hogy egy picit megpiruljon.

Tálaláskor hideg tejföllel meglocsoljuk. Köretként nagyon finom marha-, vagy vadpörköltekhez friss salátával!

Megjegyzés: Dödöllét újburgonyából nem lehet készíteni, a kiszaggatott galuskák szétfolynak. A tojással, borssal, vagy paprikával, kukoricával készült hasonló burgonyás ételek, nem egyenlőek a göcseji dödöllével.

Elkészítési idő: kb. 60 perc

Jó étvágyat!

A receptet beküldte: timedli. Köszönet érte!

Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media