2025. október 01., szerda - Malvin napja

mt

Ünnepi csokoládés kenyér

Ezt a különleges fűszeres csokoládés kenyeret leginkább ünnepi alkalmakra szoktam elkészíteni és mindig nagy sikere van. Bár az elkészítése meglehetősen hosszadalmas, mégis nagyon megéri megsütni, mert az íze kárpótol mindenért.

Ünnepi csokoládés kenyér
Ünnepi csokoládés kenyér
Hozzávalók:
  • 1 dkg friss élesztő,
  • 185 ml 2,8%-os tej,
  • 13 dkg cukor,
  • 6 dkg vaj,
  • 10 dkg étcsokoládé,
  • 1 tojás,
  • kb 30 dkg liszt,
  • 1 ek vanília kivonat,
  • csipet só,
  • 3 púpozott ek átszitált holland kakaópor,
  • 10 dk tejcsokoládé,
  • 1 tk fahéj.

Az elkészítés menete:

A langyos tejet összekeverjük az élesztővel, teszünk bele 1 ek cukrot és felfuttatjuk. Gőz fölött megolvasztjuk az étcsokoládét a vajjal. Az élesztőt összekeverjük a tojással és a maradék cukorral, vaníliával, majd egy részét beleöntjük a tojásos masszába, majd belekeverjük az olvasztott csokoládét, végül a maradék lisztes keveréket is hozzáadjuk. A lényeg, hogy a szokásos kenyértésztánál nedvesebb, lágyabb tésztát kapjunk.

Hagyjuk a kenyeret 2,5 órán keresztül pihenni. Ezután keverjük újból át, tegyük bele az összetördelt tejcsokoládét és helyezzük el egy püspökkenyér formába (előzőleg tegyünk az aljára sütőpapírt). Kelesszük tovább a kenyeret még 1-1,5 órán át. 190 fokra előmelegítet sütőben kb 35 perc alatt süssük készre a kenyeret (tűpróba).

Feltöltötte: Ami DJF. Köszönet érte.
Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media