2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

Receptek 4-6 hónapos babáknak

Megérkezett az ősz. Az ősszel betakarított gyümölcsök, zöldségfélék a legjobbak az ilyen fiatal, 4-6 hónapos csecsemők hozzátáplálásához, illetve a hozzátáplálás megkezdéséhez. Alapszabály minden esetben, hogy a bébiételeink többségéhez igyekezzünk szezonális gyümölcsöket, zöldségeket választani. A szezonálisan betakarított gyümölcsök-zöldségek ugyanis leginkább hazánkból származnak, nincsenek fölösleges permetszerrel kezelve. Legjobb helyzetben van az, akinek a kertjében érik a sok földi jó, de a megbízható piacokon is érdemes egy-egy helyi anyókával, apókával összebarátkozni, akitől garantáltan vegyszermentes árut vásárolhatunk.

A betakarított, beszerzett gyümölcsökhöz, zöldségekhez soha ne adjunk fölösleges adalékanyagokat. Kerüljük a tartósítást, ízfokozást, fűszerezést, cukrozást, sózást. Igyekezzünk gyermekünkkel megszoktatni a termények természetes ízét. Ha eleinte fintorog is, vagy kitolja a nyelvével, ne adjuk fel hamar a próbálkozást. A második-harmadik alkalommal talán már elfogad néhány kanállal, a későbbiekben pedig fokozatosan növelhetjük az adagját.

Az ősz folyamán frissen beszerezhető zöldségek, gyümölcsök, amelyeket ebben a korban lehet adni a babáknak: burgonya, alma, sütőtök, sárgarépa, cékla, őszibarack.

babaAlmapüré

1 közepes burgonyát hámozzunk meg, vágjuk apróra, kevés vízben pároljuk puhára. Hámozzunk meg egy nagyobb, édesebb almát, távolítsuk el a magházat, vágjuk apróra, és a burgonyához adva még öt percig főzzük. A megfőtt almát, burgonyát turmixoljuk össze. Ha túlságosan sűrű lenne, akkor néhány kanálnyi főzőlé is adható a péphez. A megfelelő állagot akkor érjük el, ha a bébiételbe szúrt kanál éppen eldől a tányérban.

Céklafőzelék

1 céklát mossuk meg alaposan, majd hámozzuk meg, és vágjuk apró kockára. Egy szem burgonyát ugyanígy aprítsunk tisztítás és hámozás után, majd az egészet egy tálban, fedő alatt, kevés főzővízzel megfőzzük. Nem kell tartanunk attól, hogy valamelyik kemény marad, mint az alma-krumpli páros esetében. A megfőtt zöldségeket összeturmixoljuk, a főzővízzel hígítjuk ha szükséges.

Őszibarack-alma frissen uzsonnára

Egy szem almát és egy szem őszibarackot megtisztítunk a szokásos módon. Héját, magot, magházat eltávolítjuk, apróra vágjuk és pépesítjük. A babák jobban szeretik, ha botmixerrel dolgozunk. A tálas mixer valahogy szilánkosabbra darabolja az almát, amit ezáltal nehezebben tud lenyelni a szilárd ételhez nem szokott baba.

Alma-krumpli sütőtök főzelék

Egy közepes burgonyát, egy édes almát és egy szelet sütőtököt megtisztítva felkockázunk. Figyelünk arra, hogy milyen sorrendben tesszük a főzővízbe a kockákat. Az alma savtartalma ugyanis főzés közben megkeményíti a burgonyát, a sütőtök pedig hamarabb megfő, mint a krumpli. Szóval, először a burgonya kockákat tesszük a vízbe, ezt követik 5 perc főzés után a sütőtök kocák, majd végül, ismét 5 perc elteltével hozzáadjuk az almát. Még adunk neki 5 percet, és már pépesíthetjük is. természetesen ezt is hígíthatjuk kedvünkre a főzőlével.

Jó étvágyat kívánok!
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media