2025. február 13., csütörtök - Ella, Linda napja

mt

Bébiételek almából

Alma püré (6 hónapos kortól, tápszeres babáknak 4 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes méretű, érett, lédús, édes alma.
Elkészítése: Az almát üvegreszelőn dörzsöljük finomra, vagy sűrű szitán nyomjuk át. (A reszelt alma nagyon jó hasfogó.) Csecsemőknek forralt vízzel hígítva, nagy lyukú cumisüvegből is adható.

főtt alma

Sült alma (6 hónapos kortól, tápszeres babáknak 4 hónapos kortól)

Hozzávalók: 2 db közepes méretű, érett, lédús, édes alma.
Elkészítése: Az almát alaposan mossuk meg, majd csomagoljuk egyenként alufóliába őket. 180 fokra előmelegített sütőben fél óra alatt süssük puhára. Ha megpuhult, hámozzuk meg, és távolítsuk el a magházat és a magokat. Villával törjük össze, vagy botmixerrel turmixoljuk le.


Almatej
(6 hónapos kortól, tápszeres babáknak 4 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes méretű alma, 1 dl forralt-lehűtött víz, 2 kanálnyi HA tápszer vagy 1 dl anyatej, 1 tk. cukor.
Elkészítése: Az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat, hozzáadjuk a többi hozzávalót, és botmixerrel krémes italt készítünk. Cumisüvegből vagy pohárból kínáljuk.


Alma-banán turmix (6 hónapos kortól, tápszeres babáknak 4 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes méretű alma, 1 fél banán, 1 dl forralt-lehűtött víz.
Elkészítése: Az almát meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat, a banánnal együtt botmixerrel turmixoljuk, majd felöntjük vízzel. Cumisüvegből vagy pohárból kínáljuk. Egy éves kor felett néhány csepp citrommal vagy naranccsal ízesíthető.

alma és banán

Gyümölcspüré gabonapehellyel (6 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes méretű alma, 6 szem érett meggy, 1 dl forralt víz, 2-3 tk. instant gabonapehely.
Elkészítése: Az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magházát és a magokat. A meggyszemeket kimagvazzuk, a gabonapelyhet forró vízzel leöntjük, alaposan összekeverjük és pár percig állni hagyjuk. Az így előkészített hozzávalókat együtt turmixoljuk. Kiskanállal kínáljuk. Egy éves kor felett egy teáskanálnyi mézet csorgathatunk bele.


Almafőzelék
(7 hónapos kortól)

Hozzávalók: 2 db közepes méretű alma, víz, olíva olaj, liszt.
Elkészítése: Az almát meghámozzuk, kevés vízzel pépesre turmixoljuk. Kevés lisztből olíva olajon világos rántást készítünk. Az almapépet egy pici sóval felforraljuk, majd a rántással sűrítjük. (A rántás hozzáadásával a püré energiatartalma nő. Olajat deciliterenként csak egy kávéskanálnyit használjunk.)


Almagríz
(7 hónapos kortól)

Hozzávalók: 2 db közepes méretű alma, 1 ek búzadara, 1 kk. cukor, 2 dl víz, 1 gondolatnyi só.
Elkészítése: Az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, üvegreszelővel finomra reszeljük. A búzadarával, vízzel, és pici sóval együtt közepes lángon állandó kevergetés mellett 5-10 percig főzzük. Hozzáadjuk a cukrot, alaposan elkeverjük és átforraljuk. Kihűtve tálaljuk. Egy éves kor fölött mézzel is édesíthetjük.

alma


Almafőzelék sütőtökkel (6 hónapos kortól, tápszeres babáknak 4 hónapos kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes méretű alma, 1 szelet sütőtök.
Elkészítése: Az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magházat és a magvakat, apró. A sütőtököt megmossuk, meghámozzuk, eltávolítjuk a magjait. Az alapanyagokat 1 cm-es kockákra vágjuk, kevés vízben puhára pároljuk. Saját levében hagyjuk kihűlni, és azzal együtt turmixoljuk.
Ezzel az eljárással csinálhatunk egyéb almás főzelékeket sárgarépával, céklával, vagy édesköménygumóval. Ha burgonyával készítjük az almafőzeléket, figyelnünk kell arra, hogy az alapanyagokat ne együtt pároljuk, mert a burgonya így nem puhul meg az alma savtartalma miatt.


Túrós alma
(10 hónapos kortól, ha van allergiás beteg a családban, akkor egy éves kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes méretű, édes alma, 3 ek sovány tehéntúró, 1 tk. méz.
Elkészítése: Az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, üvegreszelővel finomra reszeljük. A túrót villával apróra törjük, és a mézzel együtt az almapüréhez keverjük. Frissen kiskanállal kínáljuk.


Gyümölcsjoghurt
(10 hónapos kortól, ha van allergiás beteg a családban, akkor egy éves kortól)

Hozzávalók: 1 db közepes méretű, édes alma, fél banán, 4 szem cseresznye, 1 dl sovány, élőflórás joghurt.
Elkészítése: Az almát alaposan megmossuk, meghámozzuk, felkockázzuk, a cseresznyét kimagvazzuk, a banánnal és a joghurttal együtt turmixoljuk. Egy éves kor fölött 1 tk. mézet adhatunk hozzá. Frissen kiskanállal kínáljuk.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media