2022. május 26., csütörtök - Evelin, Fülöp napja

mt

Babatervezés 1x1 - Hagyd el az alkoholt, a cigarettát és a koffeint, ha babát szeretnél!

2021-12-31 23:16:25

A gyermeket tervező párok 85 százalékának igen hamar, és könnyen sikerül utódot nemzeniük. Remélem, hogy Ti es ezen szerencsések közé tartoztok! Viszont párok maradék 15 százaléka különböző problémákba ütközik. Bár, tudjuk, hogy már egyetlen védekezés nélküli szex is terhességhez vezethet, érdemes tudatosan rákészülni erre az időszakra, pláne akkor, ha a várva-várt teherbeesés nem történik meg olyan gyorsan, mint arra számítana az ember lánya. Kiemelten nehezen jön a gyermekáldás, ha a gyermeket tervező nő már elmúlt 35 éves. Amennyiben úgy érzed, hogy eljött az idő, hogy Nektek is saját babátok szülessen, érdemes figyelemmel követned sorozatunkat. Igyekszünk mindenre kitérően, alaposan, a teljesség igényével sorra venni a fogantatást segítő tényezőket, illetve tanácsot adunk majd a hátráltató tényezők kiküszöbölésében.

cigi

Hagyd el az alkoholt, a cigarettát és a koffeint, ha babát szeretnél!

A koffein a nőknél elősegíti az endometriózis nevű betegség kialakulását, ami hosszú távon akár meddőséghez is vezethet. A férfiaknál pedig állítólag károsítja a spermákat. Általánosságban pedig elmondható, hogy a koffein a szívet gyorsabb munkára készteti, ami nyugalmi állapotban nem feltétlenül jó sem az anyának, sem a babának, aki már talán ott van a pocakban.

A dohányzás felgyorsítja a petesejt elöregedését, a sperma minőségét rontja, és nem utolsó sorban a női menopauzát is előbbre hozza néhány évvel. A már létrejött terhességnél a nikotin függőséget okoz, a tüdő oxigénbefogadó képességét csökkenti, a kátrány, ami a tüdőben lerakódik, és a rákos sejtek megtapadását segíti. Az elvonás pedig akár pocakon belül, akár pocakon kívül történik, minden esetben kellemetlen a gyermeknek és az anyának is. Még akkor is, ha odabent nem halljuk a sírást.

Az alkohollal kapcsolatosan megoszlanak a vélemények. Néhány orvos engedélyez a babavárás és a babatervezés időszakában napi 1deciliter vörösbort, ami a vértermelésben állítólag segít, mások viszont azt az egy poharat is megtiltják kismamáiknak, gyereket tervező pácienseiknek. Ez utóbbi csoport esküszik arra, hogy nem csak a mennyiség, hanem a rendszeresség is hozzászokáshoz vezethet nem csak az anyánál, de igen kis mennyiségű alkohol rendszeres fogyasztása a babánál is.

Végeredményben, ha nem rendszeresen, és nem mértéktelenül iszik valaki alkoholt, kávét, vagy ritka alkalmanként gyújt csak rá, akkor azt akár hajlamosak vagyunk megbocsájtani neki, hiszen nem csinál nagyon nagy galibát. Viszont csak szerényen kérdezem, hogy ha valaki a hétköznapokban nem iszik, kávézik, dohánytik, akkor miért nem tiszteli annyira a saját testét és a saját gyermekét, hogy abban a pár hónapban, amíg tervezi, várja, majd pedig szoptatja a kicsinyét, miért nem tudja azt mondani, hogy KÖSZÖNÖM, NEM!? Illetve, ha rendszeresen él ezekkel a szenvedélyekkel, akkor a gyermeke egészsége érdekében meg kell, hogy tudja állni, hogy lemond róluk erre a tényleg nagyon rövid időszakra.

Megosztás:
Hozzászólások
 • genetrix
  2010-04-26 12:06:46
  Az utolsó gondolatokhoz fűznék hozzá egy keveset. Én is dohányoztam Máté előtt. Letettem, kibírtam a 8 hónapot (mivel korábban jött), majd a szülés után is kibírtam. Bár kívánom, nem tagadom, néha szivesen rágyújtanék, de tisztelem annyira a gyermekem, hogy nem teszem meg. Bár már 2 hós kora óta nem szopik, de gondoljunk csak bele. Elszívtuk a cigit, és ha azt nem is a gyermek közvetlen közelében, de mivel folyamatosam tisztul a tüdőből, így akart-akaratlan is "ráfújjuk" a gyerekre, ha puszit adunk, megöleljük. Arról nem is beszélve, hogy a ruhánk, a hajunk, a bőrünk is füstös lesz. Szóval ha már egyéb dolgokat nem tudunk kiszűrni, mint pl a szmog, akkor azt, amit tudunk, kerüljünk el, hogy a gyermekeink minél egészségesebbek legyenek. Persze könnyen meglehet, hogy egy erős dohányos anyukának egészségesebb lesz a gyermeke, mint az enyém, de én legalább esélyt adok! Bocs ha hosszú lettem!
 • Adrienn
  2010-04-26 12:14:33
  Bevallom, én is dohányoztam a terhességem előtt. Fiatalság bolondság. :) Ahogy megtudtam, hogy terhes vagyok, azonnal letettem. nem volt botlás, hogy csak egy szálat... A gyerek érdekében nem szabad. Azóta már eltelt majdnem 6 év és eszembe sem jut! Gyűlölöm! ha csak arra gondolok, hogy a gyerekeimet kicsit is károsítja, belepusztulok a gondolatba is. Szóval, meg lehet csinálni. 13 év rendszeres, napi másfél doboz cigit egyik napról a másikra igenis le lehet tenni. Csak a gondolataidat kell úgy irányítani, hogy ÉN NEM DOHÁNYZOM! Tényleg rossz az első hét, de egy nikotinfüggő gyereknek leszokni sokkal nehezebb.
 • mancika0412
  2010-12-22 10:36:10
  kicsit későn "szólok" hozzá, 13 évet vártunk a babára, mivel a fehér köppenyes félistenek azt mondták nekem soha nem lehet vidáman cigiztem , addig még ki nem derült tévedtek a dokik:) azóta megszületett egészségesen, néha nagyon jólesne csak egy slukkocska de nem nem nem és nem,fontosabbnak látom kicsimet annál a 2 perces éelvezetnél amit a cigi jelentene, viszont szerintem leszokott cigis nincs csak olyan aki abbahagyta meghatározatlan időre ami lehet élete végéig is , de lehet csak 3-5 év is, ugyanugy mint az alkoholistáknál, csak száraz alkesz van.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

 • PocakkalHétről-hétre
  • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media