2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

A méh és a méhlepény

Az emberi méh

Az emberi méh (latinul uterus), szűzies állapotban formára nézve némileg körtéhez hasonlítható; homokirányban lapult, körülbelül 1 centiméter vastag erős, rostos sima izomsejtekből alkotott fala van, mely az aránylag igen szűk méhüreget fogja közre. Megkülönböztetjük rajta a felfelé domboru méhfenéket, egy alsó keskenyebb részt méhnyak (collum uteri) és az ezek között fekvő méhtestet. A szűzies méh átlagosan 8 centiméter hosszú, fenekén 4 cm., nyakánál 2,5 cm. széles; a kis medencében a húgyhólyag és végbél között fekszik, az ún. széles méhszalagban. Üregének három nyilása van: kettő oldalt és fent a méh fenekénél, amelyekbe a két oldalról jövő petevezetékek nyílnak, alsó részében pedig a méh nyakánál az ún. első méhszáj, mely a nyakcsatornán át a hüvelybe vezet. A méh nyaka körülbelül 3 cm. hosszú, ürege az előbb említett nyíláson a méh üregével, másik nyílásával, az ún. külső méhszáj útján a hüvellyel közlekedik. A méh nyakának alsó vége a külső méhszájjal egy rövid darabon szabadon benyúlik a hüvely üregébe, ez a méhnyak hüvelyes része. A méh rendeltetése a termékenyített pete befogadásában áll, hogy benne érettségét elérve a világra hozza. Míg egyrészt fellazult nyálkahártyájával és a méhlepény képezése útján segédkezik a fejlődő lény tápláltatásában, másrészt pedig az érettséget elérve, izomfalának összehúzódása folytán a magzat megszületésénél segédkezik.

Forrás: Wikipédia

méh

Méhlepény

A méhlepény (placenta) a méhlepényes emlősöket (Eutheria) a magzati életben tápláló, részben anyai, részben magzati eredetű képződmény. A magzatburok, a korion (chorion) felületéről bolyhok nőnek be a méhnyálkahártyába, és annak vérrel telt üregeiből tápanyag és oxigén kerül a magzatba, a salakanyagok pedig az anya vérébe távoznak. A magzattal a méhlepényt köldökzsinór köti össze.

Az emberi terhesség harmadik hónapjában fejlődik ki, a magzat megszületése után kiürül. Hormonjai előkészítik a méhet a szülésre és gátolják a további petesejtek érését.

Forrás: Wikipédia

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media