2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

A meddőség generációnk járványa lett

A remény borsos ára és a termékenységi turizmus - mindent megtudhatott az érdeklődő a hétvégén.

Ha valamennyire is igaz, hogy az óriásplakátok egy kor lenyomatát adják, akkor a londoni metrón utazva erre juthatunk: az "esztétikai műtétek" hoznak megfelelő formába a szezonra – és kihagyhatatlan a termékenységi expo, ahol azt ígérik, hogy "a természetnek nyújtanak segítő kezet".

A Terméketlenségi Hálózat nevű szervezet kétnapos kiállításon adott eligazítást és vonultatta fel a legmegbízhatóbb szakembereket a hétvégén. A kampányban szerepelt minden, amit csak a gondos piackutatás felszínre hozott: angliai és külföldi klinikák, termékenységi vizsgálat, holisztikus gyógymódok, például az akupunktúra vagy a reflexológia, jóga és masszázs, étkezési és életmód szaktanácsadás, illetve a csoportterápia is a program részei voltak. Ezen kívül a különleges orvosi esetektől a leszbikus párok gyermekvállalásának jogi hátteréig mindent lefedő szeminárium-sorozat várta a látogatókat. A sajtót, különösen a fotósokat kitilitották a rendezvényről - ám arról gondoskodtak, hogy széles körben terjesszék a sajtóközleményeket. Az ingyenes tömeglapok hosszasan foglalkoztak a témával.

baba

Összeszorul a gyomrunk a nagy üzlet láttán

A szervezők szerint eljött az ideje, hogy "ledöntsük a terméketlenséget övező tabukat". Szerintük ugyanis a téma – különösen a férfiak meddősége - nagyon kényes Angliában. Egy szaktekintélynek számító előadó, Zita West kétszer is el kellett, hogy mondja alapvető életvezetési tanácsait, mert az első időpontja teljesen betelt. A metrón osztogatott Evening Standard újság tolmácsolásában üzenete elég egyszerű: "kevesebb pia, kevesebb munka és több próbálkozás". West nagy hangsúlyt fektet a gyermekvállalás lelki hátterére.

A lap felkapta a témát és beszámolt Zita West, illetve egy sztárként kezelt csodadoktor, Mohamed Taranissi praxisáról, bemutatva, hogy mindig van egy utolsó utáni esély. Rengeteg magánklinika adatait is közölték: minek a specialistái (például idősebb párok, azonos neműek gyermekvállalása, rákszűrés), ki a legnagyobb név és miről híres, mekkora a sikerrátájuk (korosztályos bontásban) és milyen árakkal dolgoznak. Egy kezelés 2500 és 3200 font között érhető el, a tanácsadási óradíjak irányára 195 font.

A Guardian tudósítója megjegyezte: bár e napon mindennek a reményről kellene szólnia, valahol mégis összeszorul a gyomrunk, mikor egy ennyire érzékeny területre látjuk benyomulni a nagy üzleti vállalkozásokat. A mesterséges megtermékenyítéssel próbálkozók nyolcvan százeléka maga fedezi a költségeket, és a piac ma körülbelül 500 millió fontot mozgat. A kiállításon ennek megfelelően profi ügynökök próbálták meggyőzni a látogatókat, hogy az ő módszerük lesz a legcélravezetőbb, forradalmi áttörés. Voltak könnyedebb műfajú standok is, például a termékenységi asztrológia.

Az ismeretterjesztési szándékú blokkok olyan kérdésekre válaszoltak, mint: "mennyire vagyok termékeny, hogyan javíthatnám az esélyeimet, túl késő-e belevágnom". A főszervező szerint a jegyeladási siker titka, hogy a tudáshoz biztosítottak hozzáférést.

A kiállítókat elnézve azt is alátámaszthatjuk, mennyire elterjedt a külföldi termékenységi turizmus. Egy spanyol doktor szerint a klinikájuk sokkal olcsóbb és egyáltalán nem kell várólistár számítani. A sikerrátájuk is meggyőző.

Európába és az USA-ba azért utaznak el a szigetországból, mert egyszerűbben találnak sejtdonorokat. Angliában két évet is elérhet a várakozási idő, amíg valaki petesejthez jut, spermadonort pedig ennél is nehezebb találni, mióta 2005-ben megszüntették a donorok anonimitását. Persze kockázatos lehet más ország másfajta minőségbiztosítására bízni magunkat, illetve nagy távokat utazni a további kezelésekért – de a lényeg, hogy a kiállításon a választás lehetőségét is megadjuk a látogatóknak – mondják a szervezők.

Szabó Viktória - Kitekintő

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media