2021. augusztus 03., kedd - Hermina napja

mt

A meddőség

2021-02-10 23:06:16

Meddőségről akkor beszélünk, ha fogamzásgátlás nélkül - rendszeres nemi élet mellett - másfél - két év alatt nem jön létre a terhesség. (Amennyiben mindkét fél egészséges, a párok 75%-a fél éven belül terhességet jelez vissza. Egy éven belül ez a szám 90%-ra, két éven belül általában 95%-ra emelkedik.)

A meddőség lehet női vagy férfi, illetve elsődleges (a pár női tagjánál még nem fordult elő terhesség) avagy másodlagos (a nő már volt várandós, esetleg szült is). Vizsgálatok szerint a meddőség 50%-ban a női, 35%-ban férfi oldalon mutatható ki. 10%-ban mindkét fél felelős, 5%-ban az oka ismeretlen.

szomorú

A meddőség okai

A meddőség legfőbb okai között a szervi rendellenességek, gyulladásos folyamatok, hormonális zavarok említhetők.

NŐI RÉSZRŐL a legáltalánosabb okok:

- fejlődési rendellenességek (méh, petevezetők, petefészkek, hüvely)
- szervi eltérések (pl. elzáródott petevezetők)
- gyulladások, baktériumok jelenléte (sorozatos felfázás)
- nemi betegségek (pl. chlamydia)
- hormonális zavarok (az agyalapi mirigy /hypofizis/ által termelt tejelválasztást serkentő hormon /prolactin/ túltermelődése. Kevés FSH és LH termelés. Magasabb a hím nemi hormon szintje; kevés tüszőhormon termelődik, vagy kevés sárgatest hormon képződik. A pajzsmirigy túl/ avagy alulműködik. Alaposabb endokrinológiai kivizsgálás része a vércukor és az inzulin mérése is.)
- PCOS: (policisztás ovárium szindróma: nincs tüszőérés, avagy hiányzik az ovuláció (a petesejt kiszabadulása a tüszőből. Ilyen esetben a menstruáció is ritkán jelentkezik.
- Endometriózis : a hasüregben (a kismedencében) szerteszét olyan szigetek láthatók, amelyek szöveti szerkezete a méhnyálkahártyáéval azonos. A menstruáció igen fájdalmas, mert a leváló méhnyálkahártya nem csak a hüvely felé távozik, hanem a petevezetékeken keresztül a hasüregbe is. - pszichogén faktorok: csak az "ép testben van ép lélek ".
- kromoszóma rendellenességek: a nemi szervek csökevényesen, vagy egyáltalán nem fejlődnek ki. (Pl. TURNER szindróma, a több mint 2 X kromoszóma /X poliszómiák/, a kevert nemiség /hermafroditizmus/) - hematológiai problémák (pl. Leiden - mutáció)

A FÉRFI OLDAL leggyakoribb meddőségi problémái:

- Szervi problémák (pl. gyermekkori here leszállási zavarok, a here kivezető csatornájának a hiánya, heresorvadás, dülmirigy túltengés /prosztata hipertrófia/ stb.)
- a sperma mennyiségi és/vagy morfológiai elégtelensége, lassabb mozgása, teljes spermahiány, stb. - olyan előzetes terápia, mely sterilitást okozhat (pl. kemoterápia).
- hormonális zavarok - kromoszóma rendellenességek

Amikor MINDKÉT OLDALON probléma adódik:

- immunológiai eredetű meddőség: a méhnyak nyákja (cervyx) spermium ellenanyagot tartalmaz. Ennek oka lehet fővércsoport /AB0/, Rh csoport, valamint fehérvérsejt csoport /HLA/ összeférhetetlenség.
- genetikai problémák.

Mikor indokolt a pár kivizsgálása?

- másfél - két év rendszeres, védekezés nélküli nemi élet után,
- nőknél betöltött 35 év, férfiaknál 45 év felett,
- sorozatos vetélés esetén,
- ha a pár egyik tagjának volt már korábbi gyermektelen kapcsolata.

Hová forduljon a pár?

- először a háziorvoshoz, vagy közvetlenül a nőgyógyászhoz. A további vizsgálatok ezen szakorvosok véleménye után következnek.

Forrás:Wikipédia

Megosztás:
Hozzászólások
  • timedli
    2011-07-30 13:50:22
    No, erről én is tudnék mesélni...8 évnyi ámokfutás.
    Akinek problémája van, azt javaslom ne várjon a sült galambra, csak telnek a hetek, hónapok. Menni kell, és tuti segíteni fognak, mert tudnak! Nekünk a Kaáli Intézetben azt mondta az orvosunk, hogy a hozzájuk forduló párok 95%-ának tudnak segíteni, ez elég nagy százalék. A lényeg csak az, hogy az első buktatónál ne állj meg, sőt, még a tizediknél sem. Tudom, mondani könnyű, akkor én is így éreztem, jöttek a jobbnál jobb tanácsok és ötletek, de valóban így van, valahányszor "elesünk" fel kell állni, és menni előre. Hajrá!

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
baleseti kártérítés Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media