2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Kívánósság és az ellenkezője

Érdekes, hogy néha filmekben a kismama az első rosszullétkor gyanútlanul gyomorrontásra gondol, majd kiderül a váratlan fordulat, baba költözött a pocakjába. Általában mire az első rosszullét jelentkezik (kb. a terhesség 6. hete), addigra már egy igen fontos jel is felhívja a figyelmet az áldott állapotra, a menses elmaradása. A legtöbb kismama már pontosan tudja mi az oka a reggelente vagy akár napközben is előforduló émelygésnek, rosszullétnek.

Ennek hátterében a szervezetben egyre növekvő szintű HCG hormon (humán gonatropin hormon) áll, amelynek bolygóideg-izgató hatása van. A HCG-szint a terhesség 12-14. hetéig emelkedik, majd a továbbiakban állandó marad, ezért általában a harmadik hónap környékére megszűnnek a kellemetlen tünetek. Émelygés, hányinger esetén segíthet egy kis citrom illata vagy íze, esetleg savanyú cukor vagy szőlőcukor, illetve csodákat művelhet egy kis keksz, kétszersült vagy bármilyen olajos mag, pl. mogyoró. A bevált szereket nem árt mindig magunknál hordani, felkészülve minden eshetőségre. Egy darabka csoki vagy szőlőcukor a hirtelen leeső vércukorszint emelésére is alkalmas, a rosszullét, ájulás így megelőzhető.

fagyi

A legkellemetlenebb, amikor az ember éhes, de egyszerűen semmit nem kíván enni. Az sem ritka, hogy főzni egyáltalán nem tud a kismama ebben az időszakban, az illatok annyira zavaróak lehetnek. A fentiek alapján könnyen meglehet, hogy a terhesség első harmadában nem változik a súlyunk, sőt némi fogyás sem ritka.

A HCG-nek a gyomor nyálkahártyájára is hatása van. Megváltoztatja a szervezet szénhidrát anyagcseréjét, így alakul ki hirtelen éhségérzet illetve a "kívánósság" is.

A rosszullétek a 12. hét környékére ritkulnak, elmúlnak és következik a várandósság legkellemesebb középső harmada. Akik kontrollálni kívánják súlygyarapodásukat, azoknak ebben az időszakban kell összeszedniük minden akaraterejüket. Hiszen ilyenkor jellemző a kívánósság, amire nincs is jobb szó, a kismama átmenet nélkül és csillapíthatatlanul megkíván valamilyen ételt, általában valami gyümölcsöt (meggy, alma, dinnye, banán, narancs) vagy savanyúságot, de nem ritkán valami édességet (csokit, sütit). A kísértésnek nagyon nehéz ellenállni, a lelki béke érdekében sokan nem is próbálják meg, hanem egyszerűen jóízűen megesznek bármit, ami jólesik. Családjuk nem kis csodálkozására akár extrém ételkompozíciókat is a legnagyobb kedvvel, pl.: mézes kenyeret uborkával és/vagy mustárral. Ismerünk olyan esetet is, amikor addig kifejezetten elutasított étel iránt jelentkezik étvágy.

A HCG-nek köszönhető idegrendszeri hatás illetve a gyomor nyálkahártyára gyakorolt hatás kettősének eredményeképpen a várandós nők gyakran nagyon rosszul reagálnak erős illatingerekre. Pl. dohányfüst, vagy kávé illata.

Az émelygést kiválthatja az ételféleségeken kívül bármilyen illat, még azok is, amik egyébként kedvesek voltak az illetőnek, pl. tusfürdő, öblítő, parfüm.

A terhesség harmadik harmadában a megnövekedett méretű méh felfelé nyomja a rekeszizmot, gyomrot, ilyenkor már kisebb mennyiségű étel elfogyasztása is teltségérzetet okoz. A savas érzet elkerülése érdekében szedhetünk savlekötőt, vagy fogyaszthatunk a savat felszívó élelmiszereket (popcorn, kekszek) illetve tejet.

A cikket írta: Nojka

 

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media