2024. május 22., szerda - Júlia, Rita napja

mt

4. hét 2D képek

A tested igyekszik alkalmazkodni a változásokhoz. A hormontermelés elindul, máshol leáll, ez picit megzavarja a szervezetet, de Te még nem érzel az egészből szinte semmit. Vannak ugyan olyan tünetek, amelyek már most jelentkezhetnek, de ezeket csak azok veszik észre, akik ultra-érzékenyek, vagy nagyon figyelnek a testük változásaira. Ilyen tünetek lehetnek: mellfelszülés, alhasi nyomás, fáradékonyság, gyakori vizelési inger, ingerlékenység. Viszont, csak egy teszttel vagy orvosi vizsgálattal győződhetsz meg arról, hogy ez mind egy baba műve, vagy csak a menstruáció előtti szokásos dolgokat tapasztalod.

Léteznek olyan terhességi tesztek, amelyek már a menstruációs ciklus negyedik hetében megmutatják a petesejt megtermékenyülésének tényét. Ezek a tesztek a vizeletben megnövekedett HCG hormon jelenlétét észlelik. Pusztán eg kis vizelet szükséges ahhoz, hogy egy indikátor papíron két csík jelenjen meg.

4. hét

Ha ebben az időszakban valamilyen vírusos, vagy egyéb betegséget kapnál el, az orvosod tájékoztasd a várható terhességről, nehogy olyan antibiotikumot írjon föl, amely veszélyeztetheti a baba egészségét.

Ha eddig dohányoztál, füstös környezetbe jártál, itt az ideje, hogy változtass az életviteleden a baba érdekében! Persze nem utolsó sorban az alkoholra, drogokra, koffein tartalmú italkora is érvényes a tiltás.

4. hét

A peteéréstől számított 11.naptól ( a menstruációs ciklus 25. napjától) beszélünk embrióról. Mostantól a méhnyálkahártya látja el táplálékkal. A 28. nap végére az embrió egy henger alakú testté formálódik, jól tagolhatóvá válik rajta a fej- és farokrész. Ezt a henger alakú testet a nyél köti össze a kezdetleges lepénnyel. Ebből a nyélből alakul ki később a köldökzsinór.
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media