2023. december 10., vasárnap - Judit napja

mt

4. hét 4D felvételek

2023-02-14 23:24:56

A megtermékenyített petesejt már szedercsíra állapotban ér le a méh üregébe, de nem ágyazódik be azonnal. A 4. terhességi hét első 2-3 napján szabadon lebeg, és ez idő alatt kialakulnak azok a sejtek, amelyekből később a méhlepény, vagy a bolyhos, belső magzatburok lesz. A baba ilyenkor még nem igazán hasonlít babára, inkább csak embriócsomónak nevezik.

Csak a 25. naptól nevezzük a kicsikét embriónak, aki ekkor már biztonságosan beágyazódott. A 28. napra már kis henger alakú testecskéje is alakul, amelyen a fej és a farokrész biztonsággal megkülönböztethető. Vicces, hogy ha nem a te pocakodban lenne, akkor nagyon nehéz lenne megállapítani első ránézésre, hogy ebben az állapotában hal, csirke, malac, birka, vagy egy ember lesz belőle.

embrio

Ezen a héten a baba még nem más, mint egy piciny pontocska. Még az 5. héten is csak 2 kicsiny milliméternyi, mégis büszke lehetsz, ha a hét vége környékén pozitív lesz a terhességi teszted. (Ha mégsem, akkor ismételd meg a tesztelést 2-3 nap múlva.) Érdekes, hogy ugyan csak ennek a hétnek a végén tudod meg, hogy babát vársz, máris 4 hetes terhes vagy. A terhesség korát ugyanis az utolsó menstruáció első napjától számoljuk. A terhesség 9 hónapjából már egy el is tűnt úgy, hogy észre sem vetted, de a nagyja még hátra van.

Az anyák ilyenkor még undort, hányingert csak ritkán éreznek, viszont álmosságot, fáradtságot, lassúságot annál inkább. A természet ekkor inti az első STOP-ot a kismamának. Lassításra kényszerít. Bizony, a szervezetnek ekkor már nem a rohanó világgal, hanem a létrejött új, kicsi élettel kell törődnie.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media