2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Az ötödik hét

2024-02-20 23:00:18

A negyedik hét végére már majdnem teljesen biztos lehetsz benne, hogy egy kicsi életet hordasz a szíved a alatt. Ennek egyik legbiztosabb jele a menstruáció elmaradása. Van, aki ekkor még kicsit bizonytalankodik, nem akarja, vagy nem tudja elhinni a dolgot, pedig az első vérzés kimaradását követő napokban már a legtöbb terhességi teszt egyértelműen, két csíkkal kimutatja a terhességet.

A baba már majdnem 2 milliméteres. Az ultrahangos vizsgálat során ekkor már láthatóvá válik a méhen belül egy sötétebb folt, a petezsák, benne a babával. A csöppségnek már vannak kezdetleges végtagocskái, amik igazából még csak kicsi dudorok a test oldalán. Az egész pici testnek is még csak ebihalra emlékeztető alakja van, de azért már szépen el lehet különíteni, hogy miből mi lesz.

5. hetes kicsi magzat

Ezen a héten kezd el fejlődni a kicsi gerince is, benne a gerincvelővel, az agya, kezdetleges izmai és csontocskái. Elkezd kialakulni a teljes érrendszer is, de szív még nem dobog. A hét vége felé talán már lesznek saját vérsejtjei is.

Rajtad is megjelenhetnek az első terhességi tünetek. Ugyan néhányat hajlamosak vagyunk mi nők előre be is beszélni magunknak, aztán amikor tényleg hányingerünk lesz, még meg is lepődünk. Viszont sok kismama ezen a héten tényleg elkezd émelyegni a testében termelődő HCG hormonok hatására. A vérnyomás csökkenése miatt pedig előfordulhat szédülés, rossz esetben ájulás. Ezért, ha kicsit is bizonytalannak érzed a járást, állást, inkább foglalj helyet. Jó tanácsként pedig fogadd meg, hogy mindig hordj magadnál valami rágcsálnivalót. Ez egyrészt a most kezdődő, de a későbbiekben majdnemhogy állandósuló hányinger csillapítására szuper, valamint kellő plusz energiát ad, hogy az ájulásokat kiküszöböld. Ha eddig a rohanó életed miatt nem volt lehetőséged rendszeresen étkezni, akkor itt az ideje, hogy ezen változtass önmagad és a baba érdekében is! Próbálj meg gyakran enni keveset.

5. hetes kicsi magzat

A méh megnagyobbodik, vérbővebb lesz, nyomni kezdi a húgyhólyagot, ezért már most gyakrabban érzel vizelési ingert. A melleid is megfeszülnek, érzékenyebbek lesznek, méretük is növekedésnek indulhat. A hasad mérete még nem változik, de biztosan sokat fogod nézegetni a tükörben, hogy látszik-e már. A szűk ruhák, nadrágok már biztosan kényelmetlenek kezdenek lenni. Ha eddig derékszíjat hordtál, akkor ideje lazítani rajta, de az sem baj, ha már most félreteszed.

Ugyan a nőgyógyász felkeresésével nem kell rohannod, ráérsz a második kimaradó menstruáció előtt valamikor, de ha nem bírod ki, akkor az orvosod hüvelyi ultrahanggal már most meg tudja mutatni a petezsákot és benne az alig 2 milliméteres babádat, és egyúttal megbizonyosodhattok arról is, hogy nem méhen kívüli terhességről van szó. Az orvos pontosan megmondja már ekkor, hogy a méh falán hol tapadt meg a kicsike, és kiszámolja a szülés várható időpontját.

Mostantól pedig fokozottan vigyázz magadra, hiszen felelős vagy egy másik kicsi életért. Kerüld a fertőző betegeket és az állatokkal való közvetlen érintkezést. A macskaalmot mostmár ne Te takarítsd. (Létezik egy toxoplazmózis nevű vírus, ami vetélést okoz terhesség alatt, és az állatok terjesztik ürülékükkel.) Egy pár hétig hanyagold a nyers hús aprítását - bár szerintem ehhez amúgy sem lesz mostanában gusztusod.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media