2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

A fogyókúra első két hónapja

Nemrég elhatároztam, hogy fogyni kezdek, erről írtam is nektek egy összefoglalót. Most pedig beszámolnék az eddig elért eredményekről.

Az ott említett szabályokon némileg változtattam, mert a folyamat közben mutatta meg a hibáit. Például az alma vacsorára, nálam nem működik. Az alma nagyon jó fogyasztó, és kifejezetten egészséges napi egy almát elfogyasztani. Az alma azonban savat csinál. Ezért este, alvás előtt nem tanácsos ennie annak, akinek a gyomorsavval problémái vannak. Személy szerint olyan gyomorégést okoz nekem, hogy alig bírok aludni. Rendszerint elalvás előtt még egy kis pohár tejet kellet kortyolnom, hogy elmúljon. A túl sok gyomorsavval van még egy kis probléma: a vízszintes helyzetben fekvés során visszaáramolhat, így a torkot marja. Ha gyakran fordul elő, a nyálkahártya megadja magát, sokkal könnyebben felülfertőződik baktériumok által. Ennek torokgyulladás, garatgyulladás lesz az eredménye. A dolog visszafelé követhető, akinek gyakran van begyulladva a torka, elképzelhető, hogy a sok gyomorsav okozza, akár úgy is, hogy az nem jelentkezik gyomorpanaszok formájában. Szóval én az alma-, és a szőlőfogyasztást egyértelműen átprogramoztam délelőttre. Így nem okoznak panaszt, de kifejtik áldásos hatásukat.

alma

Este a gyümölcs helyett inkább olyasmit fogyasztok, ami kalóriaszegény, de nem csinál savat, sőt akár felszívja azt. Pl. zsírszegény popcorn, kétszersült vagy puffasztott gabonaszelet kis vajjal, akár egy szelet sonkával vagy sovány sajttal. Ez tökéletes vacsinak bizonyul. Néha azzal beérem, hogy főzök magamnak egy tojást. Jól laktat, tele van vitaminnal, és nem hízlal. Nagyon gyakran az utolsó étkezésem egy pohár natúr joghurt. Csupa egészség, fehérje, és olyan jól tud esni, egyáltalán nem érzem utána elviselhetetlennek, hogy már csak reggel eszem legközelebb.

Persze hazudnék, ha azt állítanám, hogy könnyű megállni, hogy este már ne egyek semmi mást. Néha „bűnözök” is, pl. amikor este vendégségben vagyunk, főleg ha anyunál, ugye ki bírja ki, hogy ne kóstolja meg a melegszendvicset vagy sült csirkét, amikor csábító, finom illata ott lengedez a konyhában. Ilyenkor nincs menekvés, bármilyen kemény is vagyok, megadom magam és eszem belőle egy kicsit. Ezekben az esetekben csak annyi a szabály, hogy keveset.

Az eredményről számokban: Pontosan 8 hete csinálom ezt a kúrát. 69,5 kg-ról indultam.

1. hét

2. hét

3. hét

4. hét

5. hét

6. hét

7. hét

8. hét

68,6 kg

67,4 kg

65,7 kg

65,4 kg

64,6 kg

64,1 kg

63,8 kg

63,1 kg

Látható, hogy a súlyvesztés nem egyforma intenzitással történik. Vannak hetek, amikor csak 30-40 dekagramm megy le, de van, mikor akár 70 is. Ami bíztató és jól esik, hogy minden héten kicsit kevesebbet mutat a mérleg. Jó tanács: ahogy a kisbabáknál is felesleges mindennap mérni a súlyt. Ilyenkor is épp elég hetente ráállni a mérlegre, akkor biztos, hogy sikert könyvelünk el. Napi szinten lehetnek megtorpanások, amik talán kedvünket szeghetik. Érdemes egy nem túl elérhetetlen célt kitűznünk magunk elé: pl. egy hónap alatt megszabadulok 1-2 kilótól, ez nem sok, menni fog. Nem is érdemes túl gyorsan lefogyni, nem tesz jót a szívnek, a bőrünknek, a vízháztartásunknak, stb.

Az eredmény látványos. Ez a kb. 7 kiló, amit eddig leadtam, bizony nagyon látszik, szinte mindenki észreveszi. Ez jól esik. Ami viszont kevésbé jó hír, hogy minden nadrágomból kifogytam, ha nem rakok övet, csúsznak le. Nagy valószínűséggel fel kell majd újítani a ruhatáramat, de még ráérek. Még nem hagytam abba a fogyást. Ráadásul közeledik a hideg idő, amikor a nadrág alá harisnyát, melegítő pamutnadrágot fogok viselni, úgy még elmennek a régi nadrágjaim.

Ez az átmeneti időszak majdnem akkora fejtörést okoz az öltözködésben, mint amikor gyarapszik a kismama és nő a pocakja. Bármi, amit megveszünk, lehet, hogy csak néhány hónapig lesz ránk jó.

Mégis azt tanácsolom mindenkinek, aki nem elégedett önmagával, úgy érzi, van rajta néhány kiló felesleg, hogy vágjon bele. Támasszon magával szemben reális, elérhető követelményeket, állítson fel saját magának olyan szabályokat, amiket be tud tartani, és legyen kitartó. Akarjunk változni, megújulni, frissülni. Az emberek meg csak had csodálkozzanak, hogy mi történt velünk.

Írta: Nojka

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media