2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

10 megoldás hasfájásra

A legtöbb baba az első három hónapot hasfájósan éli meg. Ilyenkor nagyon sokat sír (akár egész éjszaka), rendszerint görnyedten, összegömbölyödve fekszik, levert, kialvatlan, nyűgös a csöppség. Nehéz időszak ez a babának és a mamának is. Sokféle oka lehet a hasfájásnak. Túletetés, túl kevés tej, szeles ételt eszik a mama, szervi probléma, és még sorolhatnám. Szerencsés az, aki rájön arra, hogy konkrétan mi is a probléma. Ilyenkor nincs más dolga az anyukának, csak a zavaró tényezőt kiiktatni, s máris mehet az élet a normális kerékvágásban. Addig is, amíg sikerül rájönni a probléma okára, próbáljunk ki néhány hasfájást enyhítő dolgot, hátha elmúlik az a fránya fájdalom.

sír

1., Tudva levő, hogy "minden baj, bánat, fájdalom emelés hatására múlik". Ha a kétségbeesetten síró kisdedet magadhoz veszed, megöleled, ringatod, esetleg halkan beszélsz hozzá, vagy dúdolsz neki, akkor talán abbamarad a sírás. Ilyenkor egyáltalán nem is biztos, hogy a hasa fájt, lehet, hogy csak a mama közelsége hiányzott neki, és ugye még csak sírni tud, nem tudja mondani, hogy: "Édesanyám, légy oly jó, vegyél ölbe!".

2., Ha már fölvetted és még mindig fájdalmasan sír, próbáld úgy tartani hassal lefelé, az alkarodra fekteted, hogy a fejecskéje a könyökhajlatodban legyen, (így nem kell külön tartani,) a tenyereddel pedig úgy tartsd a pocakját, hogy súly ne nehezedjen rá. Ha így sétálgatsz vele kicsit, ringatod. Ez az úgy nevezett kólikatartás. (Ilyenkor a kiságyban is könnyebben alszik el a hasára fektetve.)

3., Alkalmazzunk meleg fürdőt. A meleg oldja a görcsöket, csökkenti a puffadást. A víz ekkor se legyen égetően meleg, csak max egy-fél fokkal melegebb a megszokottnál. A víz magassága legyen olyan, hogy a pocakját ellepje. Ilyenkor is hassal lefelé tarthatod, belelógatva a pocakját a vízbe. Megfigyelhetjük, hogy sok baba rendszeresen délután kezd rá a sírásra. Akár időzíthetjük a fürdőt ekkorra.

4., Ha nem akarunk fürdetni, akkor alkalmazhatunk melegítő párnát, amit a baba hasára teszünk. Léteznek száraz, piezo kristályos melegítő párnák, amit mondjuk párnahuzatba téve, vagy textilpelenkába tekerve rátehetünk a pici hasára. Ha nincs kéznél ilyen, akkor meleg vizes borogatással, vagy melegített só párnával enyhíthetünk a hasfájáson.

5., Próbáljuk ki a babamasszázst. Használjunk hozzá babaolajat - az édesköményolaj hatásosabb -, néhány cseppet csöpögtessünk a tenyerünkre, dörzsöljük össze tenyerünket, hogy jól felmelegedjen, majd a baba pocakján, a köldöke körül körözzünk az óramutató járásával megegyező irányba. Van egy úgy nevezett I Love You (ILU) masszázstechnika is, ami szintén nagyban segíti a szelek távozását.

6., Igyunk édeskömény teát, ezáltal az édeskömény görcsoldó, szélhajtó, puffadásgátló hatása az anyatejen keresztül eljut a csöppséghez is. A legújabb kutatások szerint nem jó, ha a baba anyatejen kívül mást is kap inni, de ha nagyon kétségbe vagyunk esve, kipróbálhatjuk, hogy neki adunk egy gyenge teát. (Nagyon sokan vannak, akik a mecsekteára esküsznek.)

7., Tornáztassuk meg a babát! Húzzuk fel a térdeit a mellkasához párosan, majd egyenként felváltva, majd nyújtsuk ki. Érintsük össze az átellenes térdét-könyökét, majd nyújtsuk ki. Rázogassuk a lábacskáit. Rajzoljunk a párosan zárt térdecskékkel köröket. Közelebb is kerülünk a kicsihez, ha közben éneklünk is neki. Talán abba is hagyja a sírást.

8., Léteznek olyan mesterséges anyagok, amelyek nem károsak a babára nézve. A sok kicsi buborékot egy nagy buborékká gyűjtik össze, ami könnyebben távozik a szervezetből. Ezeket akármikor be lehet adni a kicsinek, és a legjobb, hogy nem lehet túladagolni. Viszont ha ez sem jön be, akkor akár aloe verát tartalmazó készítményekkel is lehet próbálkozni.

9., Érdemes homeopátiás vonalon is gondolkodni. Nagyon sok olyan készítmény van, ami kifejezetten hasfájásra készül. Ilyenkor csak 1-2 golyócskát kell vízben feloldani, és egy kiskanállal a baba szájába adni. A golyók édesek, így a kicsi örömmel fogja enni.

10., Ha tápszeres a baba, akkor érdemes elgondolkodni azon, hogy egy másik tápszert válasszatok, mint amit addig használtatok. Nem mindegyik egyforma az egyik baba ezt, a másik azt viseli-szereti jobban

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media