2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

Szoptatási szaktanácsadó válaszol- 2. rész

Kérdés: A hüvelyesekről is hallottam, hogy az sem jó.

Schneiderné Diószegi Eszter: Hüvelyesek, citrom, meg mindenféle listák keringenek itt-ott, de valójában ki kell próbálni, mert a baba egyéni adottságaitól függ, hogy ezt éppen tolerálja vagy nem. Lehet, hogy cseresznyét nem ehetsz, de karfiolt vígan, vagy fordítva. Nyilván egy kis mennyiséggel érdemes először kísérletezni és figyelni, hogy mi történik a kisbabával. Ugyanígy kell tenni az eperrel vagy bármivel, málnával és hogyha semmi gondot nem okoz, akkor lehet nagyobb mennyiséget is fogyasztani. Be kell lőni, hogy a mi babánk mit tolerál.

Kérdés: Nem lehet összefüggés abban, ahogy az anya még várandósan és a szoptatás alatt táplálkozik? Lehet, hogy a baba ugyanazokat az ételeket fogadja el a két időszak alatt?

Schneiderné Diószegi Eszter: Egyrészt igen: a magzatvíz és az anyatej is mindennap egy kicsit más ízű, attól függően, hogy mit evett az édesanya. Az aroma anyagok megjelennek az anyatejben, ezért, ha valamiből nagyon sokat fogyaszt a mama, akkor az zavarhatja a magzatot, tehát várhatja az allergiás reakciót, később jelentkezhet nála. A szakirodalom is ismer ilyen eseteket, amikor a mama valamiből – ami viszonylag allergénebb anyag, mint a krumpli – nagyon sokat fogyasztott és aztán a később született kisbaba az étrendben allergiás reakciót mutatott erre a valamire.

Kérdés: Milyen gyakran érdemes megmérni a babát, naponta, hetente? Hogy a legjobb?

Schneiderné Diószegi Eszter: Ez nagyon jó kérdés. Az egyes szopásokat nem érdemes mérni. Azt semmiképpen nem, mert attól meggárgyul az ember. Olyan baba még nem jött a világra, aki mindig annyit evett volna, hogy azzal az anyukája elégedett legyen. Olyan baba viszont annál inkább, aki egyszer ennyit eszik, egyszer annyit, és akkor a mami megrémül, hogy úristen az előbb százat szopizott most meg csak húszat, biztos elfogyott a tejem. Mi sem esszük ki az egész hűtőt, pedig ott van… Hát ezzel a baba is így van. Lehet, hogy ő most csak húszat szeretett volna szopizni és kész. Az biztos, hogy egy nagyon gyakran szopizó baba kisebb adagokat fogyaszt, mint egy ritkábban szopizó. Maga a mérés viszont okozhat stresszt, mert az embert teljesítmény elé állítja és amikor ráteszi a babát a mérlegre arra fog gondolni, hogy mit mutat. Maga a stresszhelyzet vezethet a tejleadó reflex csökkenéséhez és ettől nem tud eleget szopizni a baba. Mondjuk az első egy-két hétben a napi egy méricskélés jó. Utána – ha úgy tűnik, hogy ezzel minden rendben van – bőven elegendő, ha hetente egyszer megméri az ember a babát.

súly

Kérdés: A napi méréseknél mi az, amit érdemes figyelembe venni?

Schneiderné Diószegi Eszter: Azt kell figyelembe venni, hogy a napi gyarapodás nem lesz egyenletes. Lehet, hogy három napig nem gyarapszik semmit és utána négy napban meghízza ezt. Ha az ember így mér, akkor tudnia kell, hogy nem lesz egyenletes a gyarapodás, és ettől ne rémüljön meg, hanem heti átlagot, illetve később havi átlagot vegyen figyelembe. Ahogy mondtam, hetente minimum 10-12 deka, az az elvárható súlygyarapodás.

A zsírsejtek száma csecsemőkorban alakul ki és marad úgy egész életünkben. Az anyatej azonban nem növeli meg számukat, csupán a méretüket. A nagy és a pufi anyatejes babák később pillanatok alatt ledobják ezt. Egyszer csak azt vesszük észre, hogy nyúlnak, nyúlnak, nyúlnak, nagy szúnyoglábúak lesznek és már semmi nem emlékeztet az ő pufi, anyatejes korukra. Minden más étel pedig növeli a zsírsejtek számát. Emellett az anyatejben van egy, a zsír és a cukor anyagcseréjét szabályozó anyag, ami véd a felnőttkori elhízástól, azáltal, hogy beállítja az anyagcserét. Tehát bármilyen pufi legyen is csak anyatejen a kisbabánk, az nem jelenti azt, hogy pufi felnőtt lesz. Sőt! Valószínűleg vékony felnőtt lesz, hacsak a hozzátáplálásnál nem szúrjuk el.

Forrás: Születés Hete Portál

 

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media