2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Szoptatási szaktanácsadó válaszol- 1. rész

Kérdés: Ha igény szerint szoptatok egy egészen picurka babát - tételezzük fel a legoptimálisabb esetet, hogy nem hasfájós típus és az éjszakát végigalussza - akkor érdemes őt felébreszteni vagy hagyjam aludni? Egyébként sokat lenne cicin, nyári baba is ráadásul.

Schneiderné Diószegi Eszter: Ha egy gyarapodó babáról van szó, tehát minden rendben van, gyarapszik, a súlya szuper, a pelusok megvannak, akkor ne. Akkor aludjon, mert nem lesz ez mindig így, legkésőbb, amikor fogzani kezd, akkor föl fog kelni. Ha van valami probléma, akkor viszont az az első, hogy háromóránként tegyük mellre éjjel-nappal. Ha egy aluszékony, rosszul gyarapodó babáról van szó, akkor igen.

Kérdés: A babahordozó kendőt hány hónapos korától lehet alkalmazni?

Schneiderné Diószegi Eszter: Újszülött kortól, gyakorlatilag ahogy kibújt a baba. Vannak olyan felkötési módjai, amiknél egy nulla napos újszülöttet bele lehet tenni - például, amikor függőágyszerűen az ember mellkasán megy keresztbe - s a baba magzati pózban összekucorodik és teljesen jól van. Egy buta civilizációs gondolat, hogy a babának egy kemény valamin kell kifeküdve lennie. Ez nem igaz! Neki nagyon jó, hogy belesüllyed az anyagba és összekucorodik magzati pózba.

Hordozókendő

Függőlegesen is lehet: vannak olyan babák, akik a vízszintest annyira nem szeretik, inkább függőlegesen vannak a mami testén. Így is lehet, mivel a kendő eleve úgy van felkötve az emberre, hogy nincs hely a test és a kendő között és a kendő anyagának rugalmassága maga támasztja meg a babát, nem csuklik össze, nem nehezedik a gerincére nyomás. Szoptatni is lehet kendőben, úgy például, hogy a baba vízszintesen van belefektetve.

Kérdés: És a szoptatáskor lehet valamilyen fertőtlenítést alkalmazni a mellre?

Schneiderné Diószegi Eszter: Fölösleges. A bimbóudvaron esetenként már a várandósság során is látni lehet, hogy körben kiemelkednek az úgynevezett Montgomery mirigyek. Ezek a kis puklik egy bizonyos váladékot termelnek, aminek antibakteriális, fertőtlenítő és bőrápoló hatásuk van. Ezen kívül a rászáradt anyatej és a babanyál is tökéletesen megfelel erre. Egy esetben azonban nem szabad hagyni, hogy rászáradjon a mellre az anyatej: ha gombás fertőzést sikerült begyűjtenünk. A gombás fertőzéstől ugyanis kisebesedhet az ember melle és nagyon fájhat. A bimbó lehet rózsaszínesen fénylő vagy fehéresen hámló, és lehet, hogy a baba szájában is megjelenik a szájpenész, de ez nem biztos. Az is lehet, hogy bár az anya mellén ott van a gomba, de a baba szájában nem okoz tünetet. Tehát, ha azt tapasztalja az anya, hogy nagyon fájdalmas, berepedezett a melle, pedig jól van mellen a kisbabája, akkor érdemes az irányban is vizsgálódni, hogy esetleg valamilyen gombás fertőzés alakult ki. Ekkor nem szabad rajtahagyni a bimbón az anyatejet, mert annak cukortartalmában vígan virul a gomba.

Kérdés: A mama étkezése mennyire befolyásolja a tej összetételét?


Schneiderné Diószegi Eszter: Valójában jóval kevésbé, mint azt a közhiedelem tartja. Általában aggódunk azon, hogy jó lesz-e a tejem, ha eszem ezt vagy azt, de igazából mindenkinek jó a teje. Nincsen híg tej, meg zsíros tej, ilyen tej, meg olyan tej. Mindenkinek pont jó teje van, ami a saját babája számára termelődik. Nem nagyon befolyásolja azt, hogy a babának fájni fog a hasa, amit mi megeszünk. Ami a legtöbb kisbabánál gondot okoz az a sok tej és tejtermék. Ezt a legtöbb baba nem tolerálja. Ha egész nap sokszor nyűgös a babánk - tehát nem a délutáni típusú hasfájása van -, akkor érdemes minden tejet és tejterméket kihagyni az étrendből és megfigyelni, hogy változik-e valami. Lehet hogy ezt nem tolerálta a kisbabánk. Amit még a legtöbb baba rosszul vesz az a nagyon sok szoptatós tea. Akkor is fájhat a baba hasa, ha azokból literszámra iszok az ember. Amúgy sem attól lesz teje az anyának, hanem a sok szoptatástól. Itt megemlíteném, hogy túlságosan sok folyadékot senki ne igyon, azért hogy jó sok teje legyen, mert éppen az ellenkezője történik. A folyadékháztartás felborul és ettől kevesebb tej lesz. Mindig annyit kell inni, amennyire szomjazik az ember és mindig csak annyit. Az, hogy az ember dönti magába a folyadékot, pedig nem is esik jól, nem vezet a sok tejhez.

Forrás: Születés Hete Portál

A cikk folytatása itt olvasható.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media