2023. szeptember 21., csütörtök - Máté, Mirella napja

mt

Szoptatási szaktanácsadó válaszol- 3. rész

2023-06-11 23:05:10

Kérdés: Nekem lenne, egy teljesen sajátságos kérdésem. Volt úgy – már a terhesség alatt is –, hogy éles fájdalom állt bele az egyik mellembe. Akkor azt mondta a doktor, valószínűleg valami idegi probléma, kimondottan a mellbimbónál. Pszichésen már lesz bennem egy gát, egy félsz, amikor a babámat rárakjuk, hogy nagyon fog fájni és hogyan fog menni. Innentől kezdve mindent megteszek azért, hogy ez összejöjjön, csak nem tudom hogy van-e ilyen másnak, vagy ez normális?

Schneiderné Diószegi Eszter: Az első jó hírem az, hogyha csődöt mond minden, akkor egy mellből is tökéletesen el lehet látni egy kisbabát. Megcsinálhatod azt, hogy csak a "jó" melledre teszed rá a kisbabát, a másikban egy idő után el fog apadni a tej, mert a mellek egy idő után egymástól függetlenül működnek. Egy mellből pedig akármeddig szoptathatsz.

Kérdés: Ebben az esetben nem kell fejni a szoptatáshoz nem használt mellből? Nem okoz ez problémát a későbbiekben?

Schneiderné Diószegi Eszter: Persze, nyilván egy kicsit le kell fejni, hogy ne telítődjék, de mindig csak annyit hogy megkönnyebbüljön. Hogyha nem sikerül ráraknod a kisbabát, mert nagyon fáj vagy kellemetlen, akkor le kell fejni belőle. Lehet, hogy kíméletes megoldás, ha kézzel fejsz, mert akkor egyáltalán nem érsz hozzá a bimbóhoz. Mindig annyit kell fejni, hogy ne telítődjön túl és mindig csak a másikból kell szoptatni. A másikra tenni ugyanannyiszor a babát, ahányszor jelentkezik. Hogyha az anyuka ikreket szoptat vagy nem szoptat akkor is egy mell jut egy gyerekre és nincsen vele semmi probléma. Általában ez egy működő dolog. De igen, létezhet olyan, hogy érgörcs alakul ki. Nem tudom, tapasztaltál-e olyat, hogy elfehéredik a mellbimbód vége?

Kérdező: Nem.

szopi

Schneiderné Diószegi Eszter: Lehet, hogy valami rendellenesség van. Meg kell próbálni mellre tenni a babát, ha nem megy, akkor tedd rá a másikra.

Kérdező: Jó. Lehetséges az, hogy a baba az egyik mellett jobban szereti valamiért?

Schneiderné Diószegi Eszter: Abszolút. Erről nem volt szó, de sok babánál előfordul, hogy az egyik mellett valamiért preferálja, mert abból jobban jön vagy éppenséggel abból kevésbé jön és jobban szeret komótosan enni. Esetleg egy idő után teljesen elutasítja az egyik mellett és nem hajlandó szopizni belőle. Ez mondjuk a szopás szempontjából általában nem jelent problémát, mert akkor egy mellből szoptat az ember és az elég lesz.

Kérdés: Lehet-e szoptatni a várandósság alatt?

Schneiderné Diószegi Eszter: Ha a megelőző várandósságod normális volt, nem voltak vetéléseid, nem volt koraszülésed, nem volt görcs, vérzés, bármi rendellenesség, akkor alapból nyugodtan lehet szoptatni a várandósság folyamán. Általában a legtöbb baba elválasztja magát valamikor a várandósság alatt, mert megváltozik a tej összetétele, ezáltal az íze is és nagyon lecsökken a mennyisége a lepényhormonok miatt. Hogyha nem választja el magát, mert szeret szopizni, és tovább szopizik, akkor szülés után lehet tandem szoptatni. Ez is kivitelezhető, ha a mama is úgy érzi, hogy fel van erre készülve.

Forrás: Születés Hete Portál

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media