2021. május 06., csütörtök - Frida, Ivett napja

mt

Nem mindegy, hogyan sír a baba!

2021-04-06 23:08:32

Dr. Farkas Zsolt a Heim Pál gyermekkórház fül-orr-gégész főorvosa a Műszaki Egyetem orvos-informatikusaival több éve kutatja a csecsemősírást. Ha a Szabadalmi Hivatal jóváhagyja, akkor a közeljövőben "bevethetik" a Pulitzer-díjas találmányukat.

Mióta kutatják Önök a csecsemősírást?

A hazai csecsemősírás vizsgálatának atyja Hirschberg Jenő volt, aki felhívta a figyelmet arra, hogy a sírás jellemző lehet a különböző betegségeken kívül a csecsemő hallására is.
Mi mintegy három éve végzünk komoly vizsgálatokat a csecsemősírás kapcsán. Ebben az orvos - mérnök csapatban részt vesz Benyó Zoltán professzor, a Műszaki Egyetem orvos-biológus mérnökképzés vezetője, Illényi András professzor, kiváló akusztikus szakember és ifj. Várallyay György mérnök.
Az alapkoncepció az volt, hogy a süket ember másképpen beszél, mint az ép-halló. A vizsgálatok elején azt vizsgáltuk, hogy van-e különbség a csecsemősírás között, ha a csecsemő ép, egészséges vagy nagyothalló. A komputeres mérések alapján arra a megállapításra jutottunk, hogy igen, van.

sír

Hány csecsemősírást vizsgáltak meg eddig?

Egy sírásból több mintát is lehet venni, jelenleg mintegy hatszáz értékelhető anyaggal rendelkezünk. A felvételeket jó minőségű magnókészülékkel (digitális videó-kamera) vesszük fel, és a Műszaki Egyetem Orvosinformatikai Laboratóriumában elemezzük.
Az ép és a halláskárosult csecsemők sírását emberi füllel nemigen lehet megkülönböztetni, a számítógépes elemzés viszont már különbséget mutat.

Mitől lehet halláskárosult egy csecsemő?

Ennek számos oka lehet. A veleszületett genetikai ok ugyanúgy előfordulhat, mint a vírusfertőzés vagy bakteriális ártalmak (gyulladások). De mindenféle káros anyag, pl. egyes gyógyszerek is okozhatnak halláskárosodást, illetőleg nagyothallást.

Éves szinten hány csecsemő érintett ma Magyarországon?

A nagyothallás az egyik leggyakoribb érzékszervi megbetegedés, világszerte mintegy 350 millió beteget érint.
A magyarországi felnőttek között minden tizedik ember nagyothalló, a 100.000 élve született csecsemő közül pedig egy ezrelék jön súlyos nagyothallással a világra. Ez azt jelenti, hogy 100.000 csecsemőből 100 problémás eset van, akiket kezelni kell.

Mit tud az Önök által kifejlesztett találmány?

Ez egy diagnosztikai teszt, és ún. előszűrést tudunk a segítségével végezni. Már a csecsemőknél is működik egyfajta biológiai és fizikai visszacsatoló rendszer a kiadott síróhang és a hallás között. Az a csecsemő, aki nem hallja saját sírását, az másképpen alakítja hangjait, mint az, amelyik hallja.
A sírást felbontjuk hangszínképre, és így a sírásból következtetünk arra, hogy milyen a hallás.
Ezzel az eljárással közvetve vizsgáljuk a hallószerv működését. Ez egy figyelemfelkeltő diagnosztikai módszer, ha az előszűrés rendellenességet, kóros állapotot mutat, akkor további vizsgálatokat végzünk.
A nagyothallás leggyakoribb a koraszülötteknél. Most vettük fel a kapcsolatot a Semmelweis Egyetemmel, hogy koraszülötteket is vizsgálhassunk a jövőben.

Mi a szenzáció az Önök találmányában?

E módszer lehetővé teszi a rendkívül korai diagnózist, és minél hamarabb észleljük a rendellenességet, annál hatékonyabb lehet a nagyothallás terápiája. Továbbá ez az előszűrés olcsó, egyszerű, fájdalommentes, könnyen kivitelezhető. Felvesszük a babasírást, és CD-n keresztül beolvassuk a hangot a komputerbe, amely értékeli a "hallottakat". A csecsemősírás akár e-mailben is elküldhető távoli számítógépekre.

Súlyos halláskárosodás esetén hány hónapos kortól lehet beavatkozásnak alávetni a csecsemőket?

Meg kell várni, amíg a babák kicsiny szervezete megerősödik. Úgy a 8-10. hónap környékén már végre lehet hajtani cochleáris implantációt. Ez azt jelenti, hogy a belső fülbe, a csigába elektródát ültetünk, s ennek következtében elektromos impulzusok jönnek létre az agyban (a csigától az agyba mennek fel a stimulusok), így újból megtanítható a hallásra a kis páciens.
Az általunk kifejlesztett eljárás valószínűleg alkalmas lesz arra is, hogy ne csak a műtét előtti beavatkozást segítse, hanem a műtétet követően is értékelhető információkat nyerjünk az implantátum működéséről.

Mikortól lesz Magyarországon elérhető e Pulitzer-díjas találmány?

Sajnos erre még nem tudok konkrét választ adni. Remélhetőleg a közeljövőben e diagnosztikai eljárással is szélesíteni tudjuk a csecsemők szűrését, és a műszer segítségével könnyebben kiszűrhetővé válik a korai nagyothallás és halláskárosulás.
A korai felismeréssel növekedhet a hallásjavító beavatkozások esélye.

Szatmári Zoltán

Forrás: Polgár Infó
Megosztás:
Ezt a bejegyzést még nem kommentálta senki.

Új hozzászólás
Ahhoz, hogy új bejegyzést készíthess, előbb be kell jelentkezned a fórumon regisztrált felhasználóneveddel és jelszavaddal.
Ha még nem regisztáltál, itt megteheted.
 
 

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?
Kölyökpark
Mozgásterápia, okosító torna
Moonshine MFG Hungary
LogiLand.hu Webáruház
Rio Rendezvénykaszinó
Dr. Bátori-Kallós Picibaba.hu Verseny

Adaptive Media