2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Mikor kezdjük a hozzátáplálást?

2024-01-25 23:01:34

A hozzátáplálás csak első hallásra tűnik egyszerűnek, de aztán hirtelen minden annyira bonyolult lesz, hogy azt sem tudja szerencsétlen szülő, hogy mit adhat, és mikor, és hogyan adja azt. A végére persze, mikor már nem kell figyelni szinte semmire, mert már mindent eszik a gyerek, addigra minden letisztul, és a következő csemeténél már mindenki rutinosan fog hozzá a dolgokhoz,de a kezdetek... Azok tényleg nem egyszerűek.

Mikor kezdjünk hozzátáplálni?

Az első kérdés, hogy mikor kezdjünk az anyatejen kívül más ételt-italt adni a gyereknek. A most divatos, és nagyon dicséretes szokás, hogy a csecsemő fél éves koráig kizárólag anyatejjel tápláljuk, és ha nincs a családban allergiás beteg, csak akkor kezdünk lassan, fokozatosan hozzátáplálni. Ha valamilyen ételallergia előfordult már a családba, akkor egyáltalán nem baj, ha az anyuka még egy hónapot ráhúz a kizárólagossággal. Külön felhívnám a figyelmet arra, hogy ha allergiás beteg előfordul a közeli rokonok között, akkor az anyuka a szoptatás ideje alatt is jobban teszi, ha egyfajta diétát követ, és ezzel megelőzi a  baba gyomrának és bélrendszerének reakcióját, kicsit több időt ad neki a felkészülésre. Persze minden egyes lépéssel kapcsolatosan érdemes egyeztetni a védőnővel és a gyerekorvossal, hiszen minden gyerek más és más, így egyéi elbírálást igényel.

eszik a baba

Mint a trend is diktálja, csak fél éves kor után kezdjük meg a hozzátáplálást. Viszont vannak olyan, átlagtól eltérő esetek, amikor a szilárd táplálék bevezetésének időpontja némiképp előbbre hozódik. A kezdő időpont változtatására megfelelő indok az anyatej mennyiségének kevéssége, illetve teljes hiánya. A tápszer adása ugyanis nagyban pótolja az anyatej fontos vitaminjait, ásványi anyagait, illetve nyomelemeit, de mégiscsak tehéntejből készült, és mint olyan, nem a legmegfelelőbb táplálék a csecsemő számára, sok esetben allergiás reakciót is kiválthat maga a tápszer is. Ilyenkor HA jelzésű tápszert adunk a csemetének, vagy másféle anyatejpótló anyaggal próbálkozunk. Ha a kisded még a HA jelzésű tápszerre is allergiás reakciót mutat, akkor növényi eredetű tápszert adunk neki, amiből hiányzik az állati eredetű fehérje és kalcium. E kettő nagyon fontos a megfelelő fejlődéshez, így indokolt a csecsemő korábbi hozzátáplálása, hogy a megfelelő fehérje, vitamin és ásványi anyag a szervezetébe juthasson.

Egy 3-4-5 hónapos babának, ha az anyatej mennyisége nem elegendő, a tápszer sem adható valamilyen indok miatt, akkor a védőnők gyakran ajánlják a hozzátáplálás megkezdését tápszer bevezetése mellett/helyett. Ha anyatej van, csak a mennyisége kevés, akkor minden esetben csak a szoptatás befejezésével, kiegészítésképp adjunk szilárd táplálékot a babának. A szoptatás utáni hozzátáplálás ugyanis pótolhatja a hiányt, de mégis hozzájut a kicsi az értékes anyatejhez is. Míg ha előbb etetünk, és csak aztán szoptatunk, akkor megtöltjük a hasát a főzelékkel, és akkor már azt a kis mennyiségű, de annál értékesebb anyatejet már nem fogja kívánni a gyermek.

Az anyatej teljes hiányában a tápszer adása indokolt, és nagyon fontos. Viszont mivel a tápszer eleve egy állati eredetű fehérje, a baba gyomrának idegen anyag, még akkor is, ha igyekeznek az anyatejhez nagyon hasonlóvá tenni ezeket a porokat, de ezáltal a tápszeres baba gyomra hamarabb kénytelen felkészülni az idegen táplálék befogadására. Ezeknek a csecsemőknek már 4 hónapos korban szokta a védőnő javasolni az első falatok adását és fokozatos szoktatását.

A hozzátáplálás megkezdése minden esetben a védőnővel egyeztetett, általa jóváhagyott időpontban történjen. Ne kezdjünk önállóan olyan dolgot csinálni, amivel esetleg többet ártunk, mint használnánk, és a rossz döntés következményével csak később szembesülünk egy esetleges allergiás reakció formájában.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media