2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Főzzek, vagy bébiételt vásároljak?

Nagyon sok információt, véleményt hallani a kész bébiételek mellett és ellenük is, így a hozzátáplálást kezdő anyukáknak nincs egyszerű dolguk a táplálkozási szabály-, és információrengetegben. Ezért egy picit próbáljuk mindannyian gondoljuk magunkat egy csecsemő édesanyjának a helyzetébe.

A csecsemő szó eredeti jelentésén még biztosan nem gondolkodtatok, ezért induljunk ki ebből. A csecsemő, mint összetett szó így épül föl: csecs+emő, azaz csecs+evő, azaz az anyai mellből táplálkozó kicsiny emberi lány. Ezért fontosnak tartom hangsúlyozni, hogy a gyermek 6 hónapos koráig, amennyiben az élet másképp nem rendeli, törekedjünk a kizárólagos anyatejjel való táplálásra, és csak amikor a gyermek életkori sajátosságai megengedik, a gyomra, bélrendszere kellően felkészült, akkor kínáljuk más, szilárd táplálékkal.

Az első falatot mindenképp mi készítsük neki (szerintem). Ez azért nagyon fontos, hogy az anya pontosan tisztában legyen azzal, hogy mit ad a gyerekének. Sokan ugyanis abba a hibába esnek, hogy a hozzátáplálás megkezdésekor a bébiételes üveg címkéjét el sem olvasva, vakon adják a falatot a csecsemő szájába. A konzerv bébiétel ugyanis nem csak pl. répát tartalmaz, még akkor sem, ha ez a neve, hogy répapüré. Biztos vagyok benne, hogy mellette legalább rizs biztosan van az üvegben. És még ki tudja, hogy mi minden. Ezért hát, ha biztos szeretnél lenni abban, hogy csak répát adsz a gyermekednek, akkor vásárolnod kell egy répát, megfőzni, pépesíteni, és úgy kínálni kanállal.

maszatolás

Néhány hét alatt eljutsz arra a szintre a csöppségeddel, hogy már többféle ételt adhatsz neki, de még mindig nagy problémád, hogy alkalmanként nem eszik sokat. Így egy-egy zöldség, gyümölcs akár napokig is eltarthat, gyakran a fele megromlik, és kidobódik. Ekkor érdemes elgondolkodni azon, hogy egy üvegnyi bébiétel elkészítéséhez felhasznált anyag és energia forintosítható-e, és ha igen, akkor mennyibe jön ki neked, hogy egy üvegnyi ételt elővarázsolj. Számoljunk egy kicsit, maradjunk a répánál. Ehhez legalább két szál répa szükséges, az meg kell venni, hazacipelni, megmosni, megtisztítani, megfőzni, valami mást is mellérakni, mondjuk akár húst is beletenni. (Ekkor már tiszta trutyi a konyha.) Megfőzni, leszűrni, turmixolni (ha van elegendő mennyiség ehhez), tányérba tenni, és elmosogatni mindent. Mindannak tudatában, hogy ez az üveg bébiétel lassan fogy majd el, és mondjuk a felét kidobod, mert megromlik... Nos, érdemes elgondolkodni, hogy ezt az egész tortúrát egy 200 forintos üvegcsével megússzuk. Van épp elég dolga egy anyukának, aki kisgyereket nevel, ott a vasalás, vásárlás, főzés apának, szoptatás, alvás. Egyszóval: ebben az időszakban szerintem maximálisan megéri a bébiételt megvásárolni.

Amikor pedig a gyermek gyomra már nagyobb adag befogadására is képes, amikor már elfogy napi 2-3 üvegcse is, akkor már ismét érdemes elgondolkodni azon, hogy ekkora mennyiségért talán már érdemes elővenni a mixert, ha egyáltalán szükség van még rá. A hónapok múlásával ugyanis a kicsi már lassan azt az ételt fogyasztja, amit Ti is esztek, csak esetleg picit puhábbra főzve, vagy összetörve. Ha ezt a mennyiséget forintosítjuk, az napi 600-800 forint is lehet bébiételben, amire egy spóroló anyuka nem biztos, hogy azt mondja, hogy belefér a családi kasszába. Főtt étel viszont már eleve van otthon úgyis.

Azonban lehetnek olyan alkalmak, amikor még jól jön, ha van a kamrában egy-egy bébiétel. Ilyen eset lehet a kirándulás, utazás, vagy egy váratlan vendég betoppanása. Ilyenkor nem biztosa, hogy van alaklom főzőcskézésre, de a gyereknek akkor is enni kell adni. Egy üveg bébiételt megmelegíteni viszont nem nagy kaland. Gyors, és a kicsi sem lesz hisztis az éhség helyzet miatt.

És persze fel kell hívnom még a figyelmet arra, hogy mire figyeljünk a bébiétel vásárlása közben:

  • Az összetevőket minden üvegen egyenként nézzük meg, hogy biztosan nincsen benne olyan, amit a gyermek még nem ehet.
  • Lehetőleg olyan üveget válasszunk, amely hozzáadott cukrot nem tartalmaz.
  • A tartósítószert minden anyuka kerüli, és ezt jól teszi!
  • A színezőanyag (ha van benne) maximum természetes eredetű legyen. Pl. cékla, sóska, bodza, stb.
Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media