2024. február 25., vasárnap - Géza napja

mt

Teáztatás, utánpótlás

2024-01-08 23:04:20

Teáztatás, utánpótlás

Még néhány szó a teáztatásról, illetve a víz, vagy a kiegészítő folyadék adásáról. Az igény szerint szoptatott babának nincsen szüksége kiegészítő folyadékra. Nyáron sem. Egy igény szerint szoptatott baba melegben írtó gyakran fog szopizni és ezzel el is intézi magának a folyadékpótlást.

Miért ne adjunk inkább vizet? Azért, mert a kiegészítő folyadék adásának lehetnek hátulütői. Az egyik, ha cumisüvegben adjuk a babának, akkor cumizavart tudunk előidézni, akkor is, ha csak vizet adtunk a cumisüvegből és nem anyatejet. A másik pedig az, hogy az anyatej bizonyos összetevői arra szolgálnak, hogy bevonják az éretlen bélfalat, anyatejes védőbevonatot képezzenek rajta. Ez azért szükséges, mert a kisbabák bélrendszerében a sejtek még nem szorultak teljesen egymás mellé, hanem kis rések vannak köztük, amin például a kórokozók meglehetősen akadálytalanul be tudnak jutni. Az anyatej ezeket a réseket eltömi, nem enged át az ilyen anyagokat. Ha vizet vagy teát adunk a babának, akkor ezt a réteget lemossuk és utána sok napba telik, amíg visszaáll.

cumizik

Növekedési ugrások

Ami még nagyon fontos lehet az első hetekben az az, hogy a kisbaba életében vannak úgynevezett növekedési ugrások. Ez azt jelenti, hogy a kisbaba olyan intenzív növekedési fázisba kerül, amikor egyik napról a másikra megnövekszik a tejigénye. Ilyenkor történik az, hogy a baba ismét nagyon gyakran akar szopizni. Ez általában három- és hathetes, illetve három és hat hónapos korban fordul elő. Nem véletlenül ezek azok az időszakok, amikor a legtöbb édesanya abbahagyja a szoptatást, illetve elkezd hozzápótolni, mert ilyenkor hajlamos megijedni, hogy elfogyott a tej, egész nap szopizni akar a kisbaba. Szükségtelenül pótol hozzá, mert nem azért szopik ennyit, mert a mamának nincs elég teje, hanem mert az anya valamiért úgy érzi, hogy nincsen elég teje. Ezután nagyon nehéz visszaállni a teljes anyatejes táplálásra. Ha ennyi idős a babánk és azt tapasztaljuk, hogy állandóan mellen lenne pár napig, akkor ne ijedjünk meg, mert ez normális jelenség és hamar elmúlik.

Forrás: Születés Hete Portál

A cikk folytatása itt olvasható.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media