2023. november 28., kedd - Stefánia napja

mt

A baba első falatjai

2023-09-19 23:02:35

Mit készítsünk elő? Mire lesz szükségünk?

Elsősorban gondoljuk ki, hogy miben fogjuk etetni a babát. Mi az, amibe beleültetjük, vagy félig fekvő helyzetben beletesszük, mert ugye fekve nem lehet enni. Lehet ez etetőszék, ha a baba már magabiztosan ül, egy autósülés, pihenőszék vagy babahordozó, ha még korai az ültetés, vagy ha éppen ez van kéznél. Egyetemesen érvényes minden ülőalkalmatosságra, hogy olyan anyagból kell, hogy legyen, ami könnyen tisztítható, egyébként érdemes ideiglenesen egy törölközőt kinevezni erre a célra és a baba alá teríteni, hogy a széket eltakarja, megvédje a szétpercegő babakajától. Persze nem azért kell ilyesmire előkészülni, mert az anyuka nem tud rendesen etetni, hanem azért, mert a csecsemők még nem tudnak úgy enni, nyelni, mint mi, felnőttek, ezért leginkább úgy tűnik, hogy kifelé jön az étel, nemhogy befelé menne. És akkor még nem is beszéltem a berregésről, hadonászásról, hirtelen elfordulásról, vagy a kanál elkapásáról.

A baba nyakába kössünk partedlit. Lehetőleg nagyot. Már lehet olyat is kapni, aminek ujja van, olyan, mint gy kis esőkabát, csak elölről kell ráadni a csemetére. Persze egy idő után én már nem használtam, mert biztosan ment így is étel a ruhácskára, amit cserélhettem le. Partedli használatával, csak eggyel több dolog került a szennyesbe. Persze van olyan alkalom, amikor nincs annyira maszatolós kedvében a picike, olyankor nagyon jól jött egy partedli, vagy ahogy nagyszüleim nevezik "szakállka".

Textilpelust minden alkalommal célszerű előre odakészíteni, hogy az étkezés befejeztével legyen mivel megtörölni. Én gyakran spóroltam egy maszatos utat a fürdőszobáig azzal, hogy már előre megnedvesítettem a textilpelus egyik felét. Az étkezés befejeztével pedig csak bedobtam az áztatóvízbe a többi holmi közé.

eszik a baba
Műanyag kanál, műanyag tányérral elengedhetetlen kelléke az étkezéseknek. Ha a tányért első körben kihagyod, mert még úgysem ér el addig, még nem tudja kivenni a kezedből, az nem baj, de a kanalad mindenképpen műanyag legyen. Most kezdenek csak növögetni a fogacskái ugyanis, és ezekkel az apró gyöngyszemekkel előszeretettel harapnak rá mindenfélére, ami a szájukba kerül. A piciny fogacskák zománcait én nem szívesen sérteném meg egy fém kanállal egy-egy ráharapás alkalmával.

Az étel elkészítéséhez nagyon fontosak a friss alapanyagok, legyen szó zöldségről, vagy gyümölcsről. Az is nagyon fontos, hogy a friss alapanyagokat lehetőleg ne importált dobozból válasszuk, hanem a hazait részesítsük előnyben. A vámon ugyanis minden terméket sok napra karanténba tesznek, és erős mérgekkel biztosítják azt, hogy ez idő alatt a termék ne romoljon meg. Sok esetben kevés az alapos mosás, hogy ezeket a permetszereket eltávolítsuk. Nem is beszélve arról hogy a zölden leszedett, kényszerérett zöldségek, gyümölcsök nem tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, amikre számítanánk.

A friss gyümölcsök, párolt zöldségek aprításához, pépesítéséhez turmixot használunk. Lehet ez bot alakú, vagy tálas kiszerelésű, mindkettő tökéletesen megfelel a célnak. Az alma pépesítéséhez akár üvegreszelőt is használhatunk, de a főtt, puha dolgokat akár villával is szétnyomkodhatjuk. A lényeg, hogy a baba életkorának, ügyességének megfelelő minőségű ételt kaphasson.

A baba etetésének elengedhetetlen kellékei a türelem és  nyugalom. Nagyon nehéz neki elsajátítani a szájban kevergetés, nyállal összekeverés, lenyelés tudományát. Eleinte még szopómozdulatokkal fogja a szájába adott ételt továbbítani, és legtöbbször ennek az az eredménye, hogy több jön ki, mint amennyi bemegy. Legalábbis úgy tűnik. Adjunk neki időt, hogy megtanulja, kitapasztalja, hogy hogyan a legjobb, leggyorsabb és leghatékonyabb az étkezés. Mindkettőtöknek közös célotok van. Ő éhes, enni szeretne, bízik benned, így megeszi, amit elé teszel, Te pedig attól leszel boldog, ha az étel elfogy. Jó próbálkozást, kitartást, törtémet kívánok mindehhez!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media