Mit és mikortól? (Hozzátáplálási táblázattal)
Az új ételek bevezetésénél legtöbb esetben az a szokás, hogy kinéznek az anyukák egy táblázatot, és a gyerek korához mérten elkezdik bevezetni az ételeket. Mindez nagyszerű, hiszen a gyereket életkorának megfelelő táplálékkal kell kínálni, viszont nem mindegy, hogy az új ételek bevezetésének létráján hol járunk. Nem mindegy, hogy egy 4 hónapos korban már hozzátáplált gyereket kínálunk 8 hónapos korban sovány túróval, vagy egy allergiás családi előzmény miatt csak 7 hónapos korban megkezdett hozzátáplálás esetén adjuk 8 hónaposan a tehéntúrót. Az első helyes, a második nem.
A hozzátáplálás folyamatára tekintsünk úgy, mint egy létrára. Egy olyan létrára, amelynek minden fokát meg kell mászni, mert ha egyet kihagyunk, vagy túl gyorsan lépünk, akkor bizony előfordulhat, hogy lepotyogunk róla. Nem mondom, vannak ügyesek köztünk, akik képesek kettesével szedni a fokokat mindenféle következmény nélkül, de sajnos nem lehet tudni, hogy egy ilyen a következő fokon a fokozott sebesség miatt megcsúszik-e.
Így én a szokásostól eltérően, nem életkorhoz mérten készítenék táblázatot, hanem a szilárd étel bevezetésének kezdő időpontjától eltelt idő szerint. Ezért egy tápszeres, anyatej hiányában növekvő baba, akinek a hozzátáplálását már 3-4 hónapos korában megkezdték, az logikusan hamarabb jut el a "már mindent eszik" lépcsőfokra, mint az anyatejben bővelkedő, vagy diétázó társa.
Javaslom tehát, hogy ne a szomszéd gyerek hozzátáplálási ritmusát kövessük félve a lemaradástól, hanem kizárólag a saját gyermekünkre koncentrálva, az ő egyéni ritmusát figyelembe véve, lassan, fokozatosan készítsük fel az Ő szervezetét, az Ő gyomrát és bélrendszerét az egyre változatosabb, idegen táplálék befogadására.
Az alábbi táblázatban megpróbálom összefoglalni azt az ütemet, amelyet annak idején mi követtünk védőnőnk, gyerekorvosunk tanácsára:
Kor | Gyümölcs | Főzelék | Hús/Tejtermék | Gabonafélék | Italok/Egyéb |
A hozzátáplálás kezdetén Normál esetben 6 hónaposan |
alma | burgonya, sárgarépa, sütőtök, cékla | kamilla tea, almalé, babavíz | ||
1 hónap elteltével Normál esetben 7 hónaposan |
őszibarack, meggy, gesztenye, körte | saláta, brokkoli, fehérrépa, pasztinák, tök, cukkini, csillagtök, uborka (sütve v. megfőzve) | baracklé, meggylé, körtelé, csipkebogyó tea, gyümölcsteák petrezselyemlevél, zellerlevél, kapor Főzelékekhez egy kk olaj adható. |
||
2 hónap elteltével Normál esetben 8 hónaposan |
kék szilva, ringló, sárgabarack, (bio) banán, mangó |
sóska, spenót, csicsóka, borsó (héj nélkül), kukorica (héj nélkül), zeller, karalábé, sárgaborsó, vörös lencse |
csirke, pulyka, |
kölesgolyó, puffasztott kukorica, rizspehely, puffasztott rizs (Sótlan ha lehet.) | sárgabaracklé, (A kész levesből kiszedett zöldségeket adhatjuk.) fokhagyma sütve v. főzve, metélőhagyma |
3 hónap elteltével Normál esetben 9 hónaposan |
görögdinnye, sárgadinnye, magozott szőlő, |
spárga, brokkoli, karfiol, | sertéshús, marhahús csirkemáj (hetente egyszer) sajt, sovány túró, |
bazsalikom, kapor, kakukkfű, vörös- és lilahagyma (sütve v. főzve) | |
4 hónap elteltével Normál esetben 10. hónaposan |
ananász, cseresznye | padlizsán, káposzta, kelkáposzta, rebarbara, mángold, lencse, bab, zöldbab | élőflórás joghurt, kefir főtt tojás sárgája (hetente egyszer) |
kifli, kenyérhéj, zab- és árpapehely, búzadara, puffasztott buláta, tojásmentes tészták | A főzelékek, levesek sűrítésére a rántás használható. |
6 hónap elteltével Normál esetben 12. hónaposan, azaz 1 évesen |
paradicsom, áfonya, narancs, citrom, grapefruit |
nyers uborka és paprika (esetleg reszelve), vöröshagyma, fokhagyma (nyersen), csicseriborsó, | halfélék tojás fehérje, tej, vaj, tejszín, tejföl, (Ha nincs allergiás a családban) |
tojásos tésztafélék, teljes kiőrlésű gabonák köles, hajdina |
borsmenta, citromfű tea, gyógynövényből készült teák méz olajos magvak (tökmag, napraforgó mag, mogyoró, mandula) |
12 hónap elteltével Normál esetben másfél évesen |
ribizli, feketeribizli, szamóca, földieper, szeder, málna, egres, som, | kecsketej, kecskesajt, juhtúró, juhsajt, | szójabab, szójatej, szójatofu (Bár, ezeket egyes irodalmak 5 éves kor alatt nem ajánlják.) |
És még kétdolog, ami szorosan kapcsolódik a témához:
- Persze érdemes odafigyelni arra, amikor a védődő azt mondja, hogy hetente csak egyszer szabad adni valamit. Ilyen pl: a máj, sóska, spenót, tojás sárgája... stb. Ezek olyan alkotókat tartalmaznak, melyek a gyermeknek megengedett szint fölé emelkedik heti többszöri fogyasztás esetén.
- A K-betűs zöldségek puffasztó hatásúak, így ha megfőzöd mondjuk a káposztát, akkor a főzőlevét öntsd ki, és engedj rá új vizet. Forrald fel, és turmixold azzal. Így nem lesz olyan erős puffasztó hatása, így megelőzheted a hasfájást.
Illetve hadd említsem meg, hogy érdemes mielőbb áttérni a szilárd ételek fogyasztására, hiszen a hétköznapi életben is ezzel fog találkozni a baba leggyakrabban. A zöldségeket, gyümölcsöket puhára párolva, összetörés, turmixolás nélkül adhatod, ha már néhány fogacska kinőtt. Sokkal élvezetesebb lesz így táplálkozni, használni a kezet is, és még a legkoplalóbb gyereket is elbűvöl a guruló borsó, a karikázott répa, és a kockázott krumpli látványa. A közhiedelemmel ellentétben a baba fogínye ekkor már elég kemény ahhoz, hogy ezeket a puha dolgokat szétpasszírozza.