2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Hogyan készítsünk gyümölcslevet

Akár már 6 hónapos kortól adhatunk csemeténknek gyümölcslevet, sőt érdemes azzal kezdeni, hiszen egy folyadék emésztése mindig könnyebb egy babapocaknak, mint egy pépes étel, még ha gyümölcsről is van szó. Az első napokban az alma kifacsart levével, később a hozzátáplálási táblázatnak megfelelően pépesíthetjük, centrifugálhatjuk a gyümölcsöket.

6 hónapos kortól: alma
7 hónapos kortól: őszibarack, meggy, körte
8 hónapos kortól: szilva, mangó, banán
9 hónapos kortól: szőlő, dinnye, sárgadinnye
10 hónapos kortól: ananász, cseresznye
11 hónapos kortól: paradicsom, áfonya, narancs, grapefruit
18 hónapos kortól: apró magvas gyümölcsök

Ha van otthon gyümölcscentrifugánk, akkor nincs nehéz dolgunk, hiszen a megtisztított, feldarabolt gyümölcsöt csak bele kell dobálni a masinába, és készen is van a finom, friss, tápláló gyümölcslé. Ha nincs ilyen szerkezetünk, akkor a  megmosott, héjától, magházától, magjától megszabadított gyümölcsöt kevés forralt vízzel vagy babavízzel együtt turmixoljuk össze, majd hígítsuk addig, amíg szemmel láthatóan is egy kellemes ital nem lesz belőle. Ezáltal az értékes gyümölcsrostok sem mennek kárba. Ha vastag rostokban gazdag gyümölcsből készítünk ilyen módon bébiitalt, akkor az erősebb rostszálak miatt érdemes az egészet sűrű teaszűrőn átszűrni.

Hogyan készítsünk gyümölcslevet

Két dologtól óvnék minden kezdő anyukát:

  1. A kész bébiitalt soha ne ízesítsük tovább, nincs szükség arra, hogy citromlevet keverjünk bele, és az édesítés is teljesen fölösleges. A babák túlzott cukor fogyasztása nem csak fölösleges kalóriabevitel, de az éppen előtörő fogacskáknak is nagy ellensége. Pontosan emiatt nem szoktunk a csecsemőknek kész, előre dobozolt üdítőitalból keverni italt. Az idő előtti citromsav bevitel nemcsak káros a gyomornak, fogaknak, hanem a gyermekek egy része allergiás reakcióval válaszolhat erre az italra.
  2. Gyümölcslevet ne cumisüvegből kínáljuk. 6 hónapos korban már az anya segítségével kis kortyokkal meg tudja inni a baba a folyadékot pohárból is. Ha nem megy, akkor kis kanalanként adjuk neki, de minden csak szokás kérdése. Néhány nap gyakorlás után hamar rájön a pöttöm a pohár használatának praktikájára.

Később a gyümölcslevek mellé zöldséglevet is adhatunk. Ha a kicsi előszeretettel eszik répát vagy tököt, akkor ezeket is kevés vízzel turmixolva itathatjuk vele. Arra kell csak vigyázni például a répalé adásakor, hogy hasfogó hatása van, ezért nehogy székelési nehézséget váltsunk ki ezzel az itallal. Viszont a házipatikánk polcán szerepelhet a receptje akár nagyobb gyermekek esetében is egy-egy hasmenéssel járó betegség esetére.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media