2024. május 21., kedd - Konstantin napja

mt

Mit lehet enni? Mivel várjunk még?

A hozzátáplálás első féléve nem éppen a legegyszerűbb időszak. Nem tudhatod ugyanis, hogy a babád melyik ételre hogyan fog reagálni. nem tudhatod, hogy az egyes hozzátáplálási táblázatokban feltüntetett időpontok a te gyermekednek megfelelnek-e, vagy esetleg korábban, vagy később is próbálkozhatsz velük. Ez a kulcs kifejezés: Nem tudhatod.

Ha előre tudná mindenki, hogy az ő gyermeke allergiás reakcióval válaszol valamilyen alapvető élelmiszerre, akkor logikusan nem adná neki, csak akkor, ha már biztos lehet benne, hogy a kicsi szervezete nem reagál rá olyan hevesen, de ezt sajnos előre nem tudhatjuk.

Az elkészített táblázatok a védőnők, orvosok segítségével készültek, és figyelembe veszik az anyukák eddigi tapasztalatait, mely szerint például a gyermekek nagy százaléka az apró magvas gyümölcsökre bőrkiütéssel reagált 1 éves kor előtt. Ez persze nem azt jelenti, hogy az összes gyermek, csak azt jelenti, hogy igen nagy százalékuk, ezért nem érdemes fiatalabb csecsemők esetében a hozzátáplálási sorba az apró magvasokat beiktatni. Hasonló a helyzet a tejtermékekkel, tojásfélékkel, és még sorolhatnám.

citrusfélék

A hozzátáplálási táblázat figyelembe vétele nem más, mint elővigyázatosság. Simán lehet ugyanis, hogy a te csemetéd egyetlen élelmiszerre sem allergiás - még nagyobb az esélye ennek, ha a családban azelőtt sosem fordult elő allergiás megbetegedés -, de nem tudhatod, hogy miként reagál a szervezete. javaslom tehát a következőt:

Ha két hozzátáplálási táblázat eltérést mutat, akkor válasszuk inkább a későbbi időpontot. Értem ezt úgy, hogy ha például az egyik táblázat a tejtermékek bevezetésére fél éves kort ír, a másik viszont óva int, és csak 8 hónapos kortól javasolja a sajtfélék, majd a joghurtok bevezetését, akkor válasszuk inkább a második táblázat adatait ebből a szempontból. Semmi baja nem lesz a gyereknek, ha bizonyos dolgokat később kap csak, viszont komoly hibát követhetünk el, ha idejekorán bevezetünk olyan dolgot, amire a gyermek szervezete még nincs felkészülve.

Az új ételek bevezetése minden esetben fokozatos és lassú legyen. Eleinte egy-két kis kanállal, majd 3-4 kis kanállal, majd fokozatosan lehet haladni. Simán lehet ugyanis, hogy a csecsemő szervezete kis mennyiségre nem, de nagyobb mennyiségre már igen hevesen reagál. A fokozatosság mellett lényeges, hogy ne keverjük a dolgokat. Ne próbáljunk egyszerre több dolgot bevezetni, mert reakció esetén nem tudhatod, hogy melyik váltotta azt ki. Az paradicsom például szinte azonnal bőrpírral, az apró magvasok, a fajhéj néhány óra múlva jelentkező kiütéssel, a túl édes dolgok 2-3 órán belül hascsikarással, vagy a tejtermékek esetleg napok múlva jelentkező ekzemás foltokkal lepik meg az anyukát. És ha néhány napon belül ezek közül mindet kapta a gyermek, akkor nem tudhatod, hogy azt adott reakciót éppen mi váltotta ki.

sajtok

A hozzátáplálás megkezdése nem egyszerű, de néhány egyszerű alapszabály betartásával könnyedén túlélhetjük az első fél évet. A többi pedig már nagyon egyszerű. Mi az, amire figyelni kell?

Ha a családban előfordul bármilyen allergia, akkor az alapvető dolgok bevezetését halasszuk a lehető legkésőbbre, sőt, az sem baj, ha magát a hozzátáplálást kicsit később kezdjük meg, és azon belül is első körben a burgonya, répa, alma és csirkehús adására korlátozódunk, illetve választhatunk mellé még néhány egyáltalán nem allergizáló élelmiszert. Ha a baba fél éves koráig kibírta, hogy kizárólag anyatejet kap, akkor valószínűleg semmi baja nem lesz, ha néhány hónapig az anyatej mellé csak ezt a néhány dolgot kapja.

Amivel mindenképp várjunk, vagy amiknek az adását semmiképp se sürgessük: tejtermékek, citrusfélék, déli gyümölcsök, olajos magvak, apró magvasok, méz, tojás, halak, fűszerek. Fokozottan figyeljünk arra, hogy adalékanyagokat tartalmazó bébiételt ne adjunk a gyermeknek soha. Az ízfokozók, az aromák, az édesítő szerek mind olyan dolgok, amiknek a hatása nem teljesen ismert, de leginkább olyan tanulmányok olvashatóak, melyek ezek káros hatását bizonyítják. kerüljük ezeket is, ha egy mód van rá.

Mindezeken felül felhívnám az anyukák figyelmét arra, hogy az egyes bébiételek nem biztos, hogy megfelelően vannak kalibrálva. Előfordul ugyanis, hogy például epret tartalmazó üvegcsékre ráírják, hogy 6 hónapos kortól adható, és sok esetben előfordul, hogy tejtermék kerül a 4 hónaptól adható üvegcsékbe. Ezekre figyeljünk, mert nem biztos, hogy a mi gyermekünk ezek adását jól tolerálja.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media