2024. április 20., szombat - Tivadar napja

mt

Igény szerinti szoptatás

Kérdező: A baba igénye szerint, vagy három-négyóránként szoptassunk? Egy barátnőm azt mondta, hogy csak háromóránként szoptassak, mert a gyerekem gyomorfájós lesz és azért fog majd ordítani.

Schneiderné Diószegi Eszter: Ez nem igaz, ez egy tévhit. Nagyon jó, amit fölvetettél, ugyanis valójában nem egyszerű a választás, hogy igény szerint szoptatok vagy háromóránként. Mind a kettő egyformán jó, csak kinek ez, kinek az. Az időre szoptatással több probléma van. Az első az, hogy egyáltalán nem találkozik a kisbaba igényeivel. Ha az ember szívesebben hallgatja azt két órán keresztül, hogy ordít a gyereke, mint inkább leül a fotelba, és mellre teszi, akkor lehet, hogy beválik a háromóránkénti szoptatás, de különben nem valószínű. A tej mennyisége ugyanis az esetek 99 százalékában nem fog tudni lépést tartani a kisbaba igényeivel. A tej a kereslet-kínálat elve alapján termelődik, tehát minél többször kerül mellre a kisbaba, annál több tej lesz. Sőt, a tej nagyrészt a szoptatás alatt termelődik, akkor, mikor a baba mellen van. Nagyon fontos, hogy nem szopiról szopira kell összegyűlnie, termelődnie - tehát az alatt a két, vagy három, vagy valahány óra alatt - a tejnek a mellben, hanem akkor, amikor ott van a baba a mellen. Így bármilyen gyakran tesszük mellre a kisbabát, lesz tej a mellben.

szopi

Természetesen, ha megmérnénk, hogy a kisbaba, aki mondjuk, húszszor szopizik egy nap, nyilván egy-egy alkalommal sokkal kisebbet szopizik, mint az a kisbaba, aki csak hatszor szopizik egy nap. De az összmennyiség biztos, hogy sokkal több és sokkal megfelelőbb lesz a többször szopizó kisbaba számára.

Az élettani adatok alapján a kisbabáknak sokkal jobban megfelel, hogy egyszerre kevesebbet, de sokszor vegyenek magukhoz, mint az, hogy bizonyos óránként 100-150-180, akárhány grammot. Ez az egész, "órára" szoptatás valójában a tápszeres táplálással jött be. A tápszeresen táplált kisbabáknak az evési szokásait próbálták meg visszafelé adaptálni a szoptatott kisbabákra. A tápszer egy nehezen emészthető valami, nagy túrógömböcöket képez a pocakban. Nagyon kemény munka, mire azt lebontja a kisbaba. Az anyatej nagyon könnyen emészthető valami, hogyha az ember a lefejt anyatejet állni hagyja egy darabig, akkor egy idő után fura szappanszerű szaga lesz. Ez azért van, mert a zsírbontó enzimek elkezdik bontani az anyatejet. Tehát az anyatej könnyen emészthető és hamar kiürül a pocakból.

Forrás: Születés Hete Portál

A cikk folytatása itt olvasható.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media