2025. október 01., szerda - Malvin napja

mt

Szaloncukor

Szaloncukor
Szaloncukor

Hozzávalók:
  • 50 dkg leveles tészta.
  • A diós töltelékhez:
    7 dkg darált dió,
    5 dkg cukor,
    2 dkg zsemlemorzsa,
    0,6 dl tej,
    fél csomag vaníliás cukor,
    mazsola.
  • A mákos töltelékhez:
    7 dkg darált mák,
    5 dkg cukor,
    2 dkg zsemlemorzsa,
    0,6 dl tej,
    fél csomag vaníliás cukor,
    mazsola,
    fél citrom reszelt héja.
  • A tészta nyújtásához: liszt.
  • A tészta megkenéséhez: 1 egész tojás.

Az elkészítés menete:

Először elkészítjük a töltelékeket, mindkettőnél ugyanúgy járunk el. A tejet felforrósítjuk, feloldjuk benne a cukrot és a vaníliás cukrot. Belekeverjük a darált mákot vagy a diót, ezenkívül a mazsolát, a zsemlemorzsát és a reszelt citrom héját. Levesszük a tűzről és teljesen kihűtjük.

A készen vásárolt, egy darabban lévő leveles tésztát félbevágjuk, majd lisztezett munkalapon egyenként 45,5x25 cm-es téglalapra nyújtjuk. Derelye- vagy pizzavágóval felvágjuk 6,5x12,5 cm-es darabokká. A tölteléket ráhelyezzük, majd tojásfehérjével a töltelék körül bekenjük
a tésztát. Feltekerjük a szaloncukrokat, majd egy szalaggal a töltelék mellett jól összehúzzuk. A tojásfehérje segít a tészta tapadásában. A süti széleit egy olló segítségével berojtozzuk, sütőpapírral bélelt tepsibe helyezzük. Lekenjük tojássárgájával, de nem az egész sütit, hanem csak addig, ameddig az alufóliás rész ér a klasszikus szaloncukron.

Előmelegített sütőben180 fokon 12 percig sütjük. Porcukorral meghintve tálaljuk.

Forrás: Süss, alkoss...!

Szaloncukor

Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media