Farsangi fánk
![]() |
Farsangi fánk Hozzávalók:
(Elkészítési idő: 35 perc) |
Az elkészítés menete:
A tej felét mikróban meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, és a cukorral összekeverjük. A keverést lehetőleg ne fém kanállal végezzük, használjunk műanyag vagy fa kanalat.
A lisztet általában szitálni szokás, de én csak úgy kimérem, és a közepébe mélyedést készítek. Beleteszem a tojások sárgáját, a puha vajat, egy pici sót, és hozzáadjuk a langyos, felfutott élesztőt is.
Lágy tésztát dagasztunk belőle. Ha nem lenne elég lágy a tészta, kevés tejet még adhatunk hozzá.
Olajos kézzel dolgozunk eztán, a nyújtáshoz sem lisztezünk, mert a lehulló liszt csúnyán összekoszolja az olajat sütéskor.
Körülbelül,másfél centisre kinyújtjuk, és karikákat szaggatunk belőle. Én egy poharat szoktam használni a szaggatáshoz, de ha valaki profi, és van ekkora szaggatója, akkor azt használja. A kiszaggatott körök közepéről egy kisebb kört kiveszünk, hogy a végeredmény egy szép körgyűrű legyen.
Még néhány percig hagyom pihenni a tésztát. Körülbelül addig, amíg az összes fánkot ki nem szaggatom, és az olajat odatéve az föl nem hevül a megfelelő hőfokra.
A fánkokat két ütemben sütöm kis adagokban. Az első oldalukat lefedve kb. 1-2 percig, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül további 1 percig. Persze, ha vastagabb a tészta, akkor több idő kell neki. Javaslom, hogy az első kisült fánkot törjük ketté, és ha a közepe is átsült, akkor tökéletes.
A kisült fánkokra porcukorból, gyümölcsléből és esetleg ételszínezőből kenhető cukormázat készítünk, és minden fánk egyik oldalát megkenjük vele.
A cukormáz száradása előtt még szórhatunk rá dekorcukrot is.
TIPP:
- Cukormáz nélkül porcukorral is kínálható. Ekkor barack lekvárt tegyünk mellé.
- Ha a közepét szaggatáskor nem szúrjuk ki, akkor a hüvelyk- és mutatóujjunk között nyomjuk össze, így sütéskor kis mélyedést kapunk, amit lekvárral megtölthetünk.
Jó étvágyat kívánok hozzá!
Feltöltötte: Adrienn
Küldd be hozzánk Te is a kedvenc receptedet fotóval!