2025. március 25., kedd - Irén, Írisz napja

mt

Farsangi fánk

fánk

Farsangi fánk

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt,
  • 2 dl tej,
  • 4 dkg élesztő,
  • 5 dkg cukor,
  • 5 tojássárgája,
  • 6 dkg olvasztott vaj,
  • olaj a sütéshez,
  • porcukor, ételszínezék, gyümölcslé a mázhoz,
  • dekorcukor a szóráshoz.

(Elkészítési idő: 35 perc)

Az elkészítés menete:

A tej felét mikróban meglangyosítjuk, az élesztőt belemorzsoljuk, és a cukorral összekeverjük. A keverést lehetőleg ne fém kanállal végezzük, használjunk műanyag vagy fa kanalat.

A lisztet általában szitálni szokás, de én csak úgy kimérem, és a közepébe mélyedést készítek. Beleteszem a tojások sárgáját, a puha vajat, egy pici sót, és hozzáadjuk a langyos, felfutott élesztőt is.

Lágy tésztát dagasztunk belőle. Ha nem lenne elég lágy a tészta, kevés tejet még adhatunk hozzá.

Ha a tésztát egyenletesen eldolgoztuk, tiszta konyharuhával félre tesszük körülbelül 20 percre, amíg a tészta kétszeresére nem dagad.

Olajos kézzel dolgozunk eztán, a nyújtáshoz sem lisztezünk, mert a lehulló liszt csúnyán összekoszolja az olajat sütéskor.

Körülbelül,másfél centisre kinyújtjuk, és karikákat szaggatunk belőle. Én egy poharat szoktam használni a szaggatáshoz, de ha valaki profi, és van ekkora szaggatója, akkor azt használja. A kiszaggatott körök közepéről egy kisebb kört kiveszünk, hogy a végeredmény egy szép körgyűrű legyen.

Még néhány percig hagyom pihenni a tésztát. Körülbelül addig, amíg az összes fánkot ki nem szaggatom, és az olajat odatéve az föl nem hevül a megfelelő hőfokra.

A fánkokat két ütemben sütöm kis adagokban. Az első oldalukat lefedve kb. 1-2 percig, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül további 1 percig. Persze, ha vastagabb a tészta, akkor több idő kell neki. Javaslom, hogy az első kisült fánkot törjük ketté, és ha a közepe is átsült, akkor tökéletes.

A kisült fánkokra porcukorból, gyümölcsléből és esetleg ételszínezőből kenhető cukormázat készítünk, és minden fánk egyik oldalát megkenjük vele.

A cukormáz száradása előtt még szórhatunk rá dekorcukrot is.

TIPP:

  • Cukormáz nélkül porcukorral is kínálható. Ekkor barack lekvárt tegyünk mellé.
  • Ha a közepét szaggatáskor nem szúrjuk ki, akkor a hüvelyk- és mutatóujjunk között nyomjuk össze, így sütéskor kis mélyedést kapunk, amit lekvárral megtölthetünk.

Jó étvágyat kívánok hozzá!

Feltöltötte: Adrienn

Küldd be hozzánk Te is a kedvenc receptedet fotóval!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media