Mákos bejgli
![]() |
Mákos bejgli
Hozzávalók:
|
Az elkészítés menete:
Egyik legközkedveltebb karácsonyi süteményünk.
A tészta elkészítése:
Kevés langyos, cukros tejben felfuttatom az élesztőt.
A többi tészta-hozzávalót egy másik edényben összegyúrom, majd hozzáöntöm a felfutott élesztőt és még egyszer, alaposan összegyúrom.
Letakarom konyha ruhával, majd meleg helyen közel egy órát pihenni, kelni hagyom.
A mákos töltelék elkészítése: a tejbe belekeverem a cukrot, majd felforralom. Egyenletesen hozzá keverem a többi töltelék-hozzávalót. Folyamatos keverés mellett felforralom. Ha túl sűrűnek találnám, tejjel hígítom. Ha kész, leveszem a tűzről, hagyom hűlni.
A megkelt tésztát 4 részbe szedem (ebből 4 ród beigli lesz). Egymás után, egyenként téglalap alakúra nyújtom a tésztákat, ízlés szerint, vékonyan vagy vastagan rákenem a tölteléket, majd feltekerem. A tésztavégekre érdemes odafigyelni, ne rakjunk a közvetlen végekbe tölteléket, mert kifolyhat. A rudak tetejét villával megszúrkálom, majd a maradék 1 felvert tojással megkenem. Sütőpapírral bélelt tepsire fektetem, majd közel 50 percet sütöm előmelegített sütőben 200 fokon, még a teteje aranybarna lesz. Szokás közvetlen sütés előtt még egy órát pihentetni a már feltekert rudakat.
Jó étvágyat kívánok!
A receptet beküldte: BettyBlue. Köszönet érte!
Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!