2025. október 14., kedd - Helén napja

mt

Rakott zsemle

Biztosan mindenki készített már máglyarakást, mákos gubát. A helyzet hasonló. Reggelente felpásztázom a konyhát és ha találok olyan pékárút, ami már pár napos, és senki nem eszi meg jó szívvel, akkor nekilátok a rakott zsemlémnek.

Természetesen nálunk sincs 8-9 maradék zsemle :-))) nagy adaghoz a kellő mennyiséget frissen megvásárolom, de 4-5 darabból kisebb adagot egy kiadós leveshez, vagy főzelékhez simán el lehet készíteni.

Rakott zsemle
Rakott zsemle

Hozzávalók:
(A hozzávalók mennyisége az edény méretétől függ.
Én egy nagy jénai tállal dolgoztam.)
  • 8-9 db zsemle,
  • 4-6 evőkanál lekvár,
  • 10 dkg mazsola,
  • 1 liter tej,
  • 2 db tojás,
  • cukor és vaniliás cukor,
  • ízlés szerint darált mák, dió, gyümölcs, egyéb.

Az elkészítés menete:

A tűzálló tálat, vagy tepsit margarinnal kikenem, a zsemléket kb. 4 szeletre vágom, a tejet a tojással, ízlés szerinti mennyiségű cukrokkal alaposan elkeverem.

A zsemle szeleteket egyenként belemártom a tojásos-cukros tejbe, de csak egy pillanatra, hogy ne ázzon el, majd a szeleteket elkezdem egymás mellé a tálba rakosgatni. Amint kész egy réteg, a tetejét megkenem, jelen esetben házi baracklekvárral, meghintem darált mákkal, mazsolával és újra jöhet a zsemleréteg.

Ezt a műveletet természetesen addig csinálom, amíg az edény meg nem telik. (Tepsi helyett célszerű mély edényt választani, hogy sok réteg férjen egymásra.)

Ha marad a tejből, akkor ráöntöm a rakott zsemlére, majd kb. 20-25 percre 180 fokos sütőbe teszem és összesütöm.

Aki nagyon ráérős kedvében van, a máglyarakáshoz hasonlóan készíthet a tetejére tojásfehérjéből, cukorból, valamilyen szörpből kemény habot, a gyerkőcök kedvelik a színes ragacsot a tányérjukon :-)

Természetesen a zsemlék bármilyen finomsággal elkészíthetőek, nekem ma épp ezek a hozzávalók voltak kéznél.

Elkészítési idő kb. 30 perc

Jó étvágyat kívánok!

A receptet beküldte: timedli. Köszönet érte!

Töltsd fel Te is kreatív- és játékötleteidet, receptjeidet, hogy mi is kipróbálhassuk!

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media