Főzelékek, menük - 8 hónapos kortól
Finomságok a tepsiből
[egyet a babának - egyet a mamának]
Nálunk mindig sok zöldség és gyümölcs van otthon, főleg mióta Botond is falatozik. Ráadásul édesanyám is gyakran lep meg minket egy jó nagy kosár finomsággal. Ilyenkor könnyen előfordul, hogy sok zöldség gyűlik össze, és ezeket a rövid tárolhatósági idejük miatt gyorsan el kell fogyasztani. Ilyen esetben szoktam készíteni az "lyen sem volt, ilyen sem lesz tepsis finomságokat". Gyakorlatilag bármilyen zöldség kombinációjából készülhet, itt most egy variációt ismertetek.
Hozzávalók: 1 közepes brokkoli, 1 cukkíni, 1 padlizsán, 1 csomag újhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 3 közepes burgonya, 2 paradicsom.
A zöldségeket megpucolom, folyóvíz alatt megtisztítom. A brokkolit rózsáira szedem, a többi alapanyagot kockázom, illetve karikára vágom. Mindent beleteszek egy mély tepsibe, felöntöm 2 dl leveslével, egy kis olívaolajjal. Az egészet befedem alufóliával, és előmelegített sütőben, kb. 150-170 fokon puhára párolom. Amikor elkészült, minden alapanyagból veszek egy tálkába, és a babának pürésítek belőle egy adagot. A maradékot natúr joghurttal, reszelt sajttal a mama ebédre vagy vacsorára elfogyaszthatja.
Padlizsános cukkini
[egyet a babának - egyet a mamának]
Hozzávalók: padlizsán, cukkini, burgonya, fokhagyma, só, olívaolaj, petrezselyem (1 db, natúr Philadelphia krémsajt, még több fokhagyma, bors).
A burgonyát egy kis fokhagymával és sóval megfőzzük. Közben a padlizsánt és a cukkínit (amennyi a babának és a mamának elég) hosszában elvágjuk, megmossuk, olajjal meglocsoljuk, és előmelegített sütőbe tesszük. Amikor megpuhultak a zöldségek, 1/3-1/3 arányban petrezselyemmel együtt turmixoljuk a zöldségeket. Ha kell, a burgonya főzőlevével hígítsuk az állagát.
A mamának a maradék zöldségeket a krémsajttal, petrezselyemmel, friss, zúzott fokhagymával és borssal összekeverjük. Pirítóssal nagyon finom falat.

Sajtos spárgafőzelék pulykahússal
Hozzávalók: zöldspárga, burgonya, pulykahús, fokhagyma, gouda sajt, olaj, (só).
Az apróra zúzott fokhagymát megpirítjuk a kb. 3 cm-re darabolt spárgákkal. Majd rászedjük a feldarabolt burgonyát, a húst és felöntjük annyi vízzel, hogy ellepje. Puhára pároljuk. Ízlés szerint sózzuk. A végén a főzőlével pürésítjük, hozzáreszeljük a sajtot.
Sült sárgarépapüré
Hozzávalók: (sok) sárgarépa, olívaolaj, juharszirup, natúr joghurt.
A répákat meghámozzuk, felkarikázzuk, tepsibe simítjuk úgy, hogy különváljanak. A répaágyat meglocsoljuk olajjal, juharsziruppal, majd előmelegített sütőben kb. 30-40 percig sütjük. A sütésnél figyeljünk arra, hogy ne égjen le, de azért karamelles legyen a répa. A végén natúr joghurttal, ha kell, kevés vízzel pürét készítünk belőle.
Köretként, bazsalikomos burgonyapürét, pulykahússal kínálhatunk.

Joghurtos hawaii pulyka
Hozzávalók: 1 szelet friss ananász, 1 alma, burgonya, pulykahús, natúr joghurt, só.
A "sóban-vízben" burgonyát a hússal együtt puhára főzzük. Egy másik edényben szintén puhára pároljuk a kockákra szelt gyümölcsöket. Amikor minden megfőtt, az alapanyagokat a gyümölcsök levével pürésítjük, majd sűrű szitán átszűrjük, hogy az ananászban esetlegesen bennmaradt szálakat kiszedjük. A végén natúr joghurttal dúsítjuk. Nagyon finom!
Joghurt nélkül már 6 hónapos kortól is adható, de joghurttal finomabb.
Finomfőzelék
Hozzávalók: zöldborsó, sárgarépa, karalábé, burgonya, hagyma.
Mindegyik összetevőből 1/4 részt veszünk. A burgonyát, karalábét és a répát apró kockákra vágjuk, megmossuk. A borsóval és egy kis darab hagymával együtt annyi vízbe tesszük fel főni, amennyi ellepi őket. Amikor megfőttek, egy kávéskanál olajjal, esetleg natúr joghurttal keverjük és turmixoljuk.
8 hónapos kortól már nem kell passzírozni a zöldborsót.
Forrás: Rita konyhája