Főzelékek, menük - 5 hónapos kortól
Karalábé főzelék
Hozzávalók: karalábé, csicsóka, sárgarépa, lilahagyma, olaj
Egy kis darab hagymát kevés olajon megdinsztelünk. Ezután rászedjük az apró darabokra vágott karalábét, répát és csicsókát, és annyi vízzel felöntjük, ami ellepi őket. Puhára pároljuk, majd a végén kevés főzőlével együtt pürésítjük.
Lehet burgonyával is készíteni. A csicsóka azért jobb, mert pürésebb lesz tőle az étel, és jobban kihozza a karalábé édeskés ízét.
Kínai kel csirkehússal
Hozzávalók: zsenge sárgarépa, burgonya, kínai kel, kis hagyma, csirkemell, olívaolaj
A hagymát a sárgarépával együtt megpároljuk. Közben a burgonyát és a kínai kelt apró kockákra vágjuk és hozzáadjuk az előbbiekhez. Annyi vízzel öntjük fel, amennyi ellepi, majd a húst is hozzáadjuk, és az egészet puhára főzzük. A végén a főzőlével pürésítjük az alapanyagokat.
Salátafőzelék
Hozzávalók: zsenge salátalevelek, csicsóka, kevés citromlé, só, olívaolaj
A salátaleveleket és a csicsókát apró kockákra szeljük, és annyi vízzel, amennyi ellepi, puhára pároljuk. A végén a főzőlével, pár csepp citromlével, és egy kávéskanál olajjal pürésítjük.
8 hónapos kortól lehet sajttal vagy joghurttal is dúsítani.
Sóskafőzelék
Hozzávalók: sóska (leveles vagy mirelit), csicsóka, citromlé, olívaolaj
A sóskaleveleket előfőzzük, majd olajon tovább dinszteljük. A csicsókát külön edényben puhára főzzük. Amikor mindkét zöldség puhára főtt, a csicsóka levével pürésítjük őket. Pár csepp citromlével lehet még ízletesebbé tenni.
Ügyeljünk arra, hogy ne főzzük túl a zöldségeket! 8 hónapos kortól lehet sajttal vagy joghurttal is dúsítani.

Parajfőzelék / Spenót
Hozzávalók: spenót (mirelit vagy leveles), burgonya, olaj, fokhagyma, (só)
A burgonyát (sóban-vízben) megfőzzük. Közben kiengedjük a spenótot, ha mirelit; vagy megfőzzük, ha leveles. Fontos, - akár mirelit, akár friss - hogy a levét kinyomkodjuk felhasználás előtt. Egy kis serpenyőben apróra zúzott fokhagymát pirítunk, rászedjük a spenótot és együtt (esetleg egy kis vízzel) tovább pároljuk. A végén a parajt a burgonyával pürésítjük.
Bazsalikomos paradicsompüré
Hozzávalók: zamatos paradicsomok (3-4 db), burgonya, olaj, fokhagyma, friss vagy mirelit bazsalikom, (só)
A paradicsomokat előfőzzük, leszedjük a héjukat és kiszedjük a magos részüket. A burgonyát (sóban-vízben) megfőzzük. Egy kis serpenyőben apróra zúzott fokhagymát pirítunk, majd rászedjük az előfőzött paradicsomokat, és bazsalikommal ízesítve jól átfőzzük. A végén pürésítjük.
Húsos változat: a burgonyával együtt főzzünk meg egy kis darab csirke- vagy pulykahúst, majd a végén azt is pürésítsük a többi alapanyaggal.
Forrás: Rita konyhája