2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

Víz, út, gomba, kés - a nyár ezernyi veszélye

Kezdődik a vakáció, ezzel együtt ismét leselkednek a gyerekekre a tipikus nyári veszélyek. A csemeték felszabadultak, és ebből eredően olykor féktelenek, olykor figyelmetlenek. Vagy mindkettő.

A tanév végetértével a gyerekek kiözönlenek a szabadba. A szülőknek helyettük is elővigyázatosnak kell lenniük. Az alábbiakban néhány tipikus nyári veszélyforrásra hívjuk fel a figyelmet, amelyeket kellő figyelemmel és biztonsági intézkedésekkel elkerülhetünk az elkövetkező hetekben.

Az első és legfontosabb szabály: a strand nem játszótér, itt még fokozottabb óvatosságra van szükség. A jó úszók sem viselkedhetnek könnyelműen: a fürdőzés tragikusan végződhet, ha a gyerekek fejest ugranak a sekély vízbe, lenyomják egymást a víz alá, vagy felhevült testtel ugranak a medencébe.

nyár

Nyáron előkerül a gördeszka, a bicikli is, fürdőzni, kirándulni mehetnek a fiatalok. Mivel a szülőknek nincs mindig idejük arra, hogy csemetéiknek programokat találjanak ki, illetve gondoskodjanak az állandó felügyeletről, nem árt többször is felhívni a figyelmüket a leselkedő veszélyekre.
Annál is inkább, mert a statisztikák szerint a szünidő alatt sokkal több baleset éri a kicsiket, mint az év más időszakaiban. A legtöbb baj a vakáció első heteiben történik, hiszen a gyerekek a hirtelen jött szabadságtól megrészegedve felelőtlenebbül viselkednek.

Sajnos a közúti balesetek is gyakoribbak ilyenkor: az autósoknak is készülniük kell(ene) arra, hogy tömegesen jelennek meg a gyerekek a szabadban. A játszótereken, táborok környékén és a rendezvények helyszínén is elkel az óvatosság. A szülők feladata az is, hogy megtanítsák a kicsiket arra, hol szabad görkorcsolyázni és biciklizni, illetve, hogy a labda után ne szaladjanak az úttestre.

Mielőtt a fiatalok belevetik magukat a nyár örömeibe, a felnőtteknek ajánlott átvizsgálniuk a kerékpárjaikat, egyéb sporteszközeiket. Ne hiányozzanak az életmentő tartozékok, a bukósisak, a láthatósági mellény. A szabadban a méhekre, darazsakra, kullancsokra is figyelni kell, és a káros UV-sugarakra is fel kell készíteni őket. A déli napot kerüljék, délelőtt és délután pedig naptejjel, fehér trikóval és kalappal kell védekezniük. A táborozni induló csemete poggyászába feltétlenül tegyünk szúnyog- és kullancsriasztót.

Kevesen gondolnak arra, hogy leégni nem csak napozva lehet. Az UV sugárzás veszélyeit mondjuk el. És ne feledjük a napvédő krémet

Egyre többször fordul elő gombamérgezés. Ha az iskolákban a gyerekek még nem tanultak a gombákról, a szülőknek kell megtanítaniuk őket ezekre a tudnivalókra. De ami a legfontosabb: egyedül soha ne szedjenek és ne kóstoljanak meg semmit.

Ha kamasz gyermekünket először engedjük barátaival önállóan sátorozni, fesztiválokra, feltétlenül kérjük el a többiek, esetleg a szülők telefonszámát, hogy baj esetén riadóztatni tudjuk egymást. Hívjuk fel a fiatalok figyelmét arra, hogy értékeikre – mobiltelefonjukra, pénztárcájukra, igazolványaikra – fokozottan vigyázzanak, azokat lehetőleg ne hagyják a sátorban. Ha lehetőségük van, helyezzék el ezeket a kijelölt értékmegőrzőben.

Otthon is elkél az óvatosság

Ha a gyermek magának készíti, illetve melegíti az ebédjét, a szülők felelőssége felhívni a figyelmet a tűzhely – legyen az villany vagy gáz – helyes használatára. Az ambulanciákon sokszor találkoznak az orvosok égési sérülésekkel, de nem ritkák a szúrt sebek sem. A tizenévesek előszeretettel állnak neki barkácsolni, televíziót, magnót szerelni, holott ez életveszélyes lehet. A lakásban csak kifogástalan állapotú, érintésvédelemmel ellátott műszaki berendezések legyenek, s ha valamelyik elromlik, azt ne a gyerek szerelgesse. Emellett a vegyszereket, az alkoholt és a gyógyszereket is olyan helyen kell tartani, ahol a fiatalok nem férnek hozzá.

heol.hu

Forrás: Polgár Infó

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media