2024. május 30., csütörtök - Janka, Zsanett napja

mt

Mi kell a nyaralához?

Már az is nagy dolog, hogy az ember el mer indulni ilyen kicsi gyerekekkel nyaralni. Számításba veszi a ki és bepakolandó dolgok tömegét és dacolva a belső kényszerrel, hogy inkább lustálkodjék, élményszerző körútra indul. Előkerülnek az utazótáskák, bőröndök, és szorgalmasan bepakolsz mindent, amire szükséged lehet. Úgy a pakolás felénél jössz rá, hogy egyszerűbb lenne inkább egy bőröndnyit összeválogatni, amire tuti nem lesz szükséged, és megfogni a lakás 4 sarkát, csomót kötni rá, egy boton a hátadra csapni, és úgy indulni útnak.

A vicces az egészben, hogy szinte teljesen mindegy, hogy milyen hosszú útra mentek, a főbb dolgokat úgyis be kell pakolni. Ergo egy két napos és egy egy hetes út csomagja majdnem csak a ruhamennyiségben különbözik. Megpróbálom nektek összeírni, hogy mi is kell, hogy feltétlenül a bőröndbe kerüljön, ha kisgyerekekkel mentek nyaralni.

nyar

Ruha: Ez ugye alap, de nem mindegy, hogy milyen, és nem mindegy, hogy mennyi. Számítanod kell rá ugyanis, hogy a nyaralás teljes időtartalma alatt esni fog az eső, vagy végig kánikula lesz. Számomra logikus és egyértelmű, hogy a réteges öltözködés szabályai szerint pakolom a cuccot a nyaralásra is. Ergo, ha esik az eső, akkor rá tudok adni a gyerekre 2 vékony pulcsit egymásra, de ha nem esik, akkor a vastaggal mindvégig nem tudok mit kezdeni. Illetve pakolj logikusan, sorrendben, így biztosan nem hagysz otthon semmit. A sorrend lehet a következő: alsónemű (vagy a pelenkázás kellékei), póló (rövid ujjú body), nadrág, rövidnadrág, vékony pulcsi, vastag pulcsi, stb. Olyan sorrendben, mintha felöltöztetnéd a gyereket, de ne feledkezz meg a pizsamáról, a fürdőcuccról, illetve egy könnyű kalapot mindenképp tegyél a csomagba.

Váltás cipő: Szinte biztos, hogy vagy esni fog az eső és vizes lesz a cipő, vagy a csöppség pancsolni fog és azért lesz vizes a cipő, ezért legalább egy vízálló lábbelit tegyél a szandálka mellé. Szükség lehet még egy olyan cipőre, ami vízálló, könnyű, nyári, strandolni is lehet benne, vagy usziba is lehet vinni. Erre a legalkalmasabbak a most divatos műanyag habból készült szandálok, és egyben ezzel kiválthatod az utcai szandált is. (Csak a medencetérbe menetel előtt alaposan le kell öblíteni.)

Testápoló szerek, fényvédő krémek: Ha napsütés, akkor fényvédelem. Az erős UV sugárzástól mindenképp védeni kell a gyermekek bőrét is. Még árnyékban is barnít, éget a nap, így akkor is kenni kell, ha nem megyünk velük szórt fényre sem. Tűző napra amúgy is tilos vinni őket, illetve 11 és 16 óra között kifejezetten ellenjavallt a szabadban tartózkodni. A többi időszakba a gyerekek bőrére minimum 30, de leginkább 50-es faktorszámú fényvédő krémet használjunk, illetve napozás, fürdés után hidratáló krémmel is kenjük  át a fényt ért testrészeket.

Gyógyszerek (láz és fájdalomcsillapítók, köpető), lázmérő, kúpok, orrszívó eszköz, sebfertőtlenítők, kötszerek, ragtapaszok, külföldi út esetén fel kell készülni a hasmenésre, így ionpótlókat is érdemes csomagolni. Ha fás területre mentek a kullancsok ellen kullancsriasztót vigyetek akármilyen formában is, illetve készüljetek föl a legrosszabbra is, vigyetek kullancseltávolító eszközt!

Játék minden mennyiségben: Igaz, hogy olyan helyre mentek, ahol a pöttöm játszhat egy csomó új dologgal, mégis számítani kell az esős időre is, amikor nem tudtok hosszú ideig kimenni a szabadba. A kedvenc alvókajáték, egy színes ceruza, mesekönyv, nem maradhat ki a csomagból, de egy labda, amit a strandon használ, vagy vízi pisztoly még simán befér a pakkba. (Ide sorolnám az úszógumikat, karúszókat, homokos partra homokozószettet is.)

Rágcsák: A napi étkezésről mindenképp gondoskodnod kell, de a tízórait, uzsonnát pótolhatod a gyümölcsök mellett apró rágcsálnivalókkal. Süss néhány sajtos tallért, vagy vásárolj kölesgolyót, bulátát. Ez utóbbiak nem veszik el a gyerek étvágyát, így nyugodtan elöl is maradhat, vagy a hosszú autóút nyűgeit enyhítheted vele, illetve a nyűgös szájacskák csillapítására is kitűnő.

Takaró, kispárna: Hogy az elhúzódó városnézések, hosszú kalandtúrák után akárhol elszenderedhessen a csöppség. Illetve a szálloda, apartmann ágyikójában is nyugodtabban alszik a gyermek, ha a takarón érzi az otthon illatát.

Nyugalom, türelem, határozottság: Nyaralni azért megy az ember, hogy kikapcsolódjon, ha görcsölsz, aggódsz, kiabálsz, akkor az messze nem nevezhető kikapcsolódásnak. Az ismeretlen, új helyzetekben is a legnagyobb türelemmel terelgesd a csöppségeket, így a család békéje megmarad, és nekik is jó példával szolgálsz. Viszont már rögtön az első napon szabjátok meg a határokat. Tisztázzátok, hogy mit nem szabad, mihez nem szabad nyúlni. Érdemes a kicsinek megtanítani a nem szabad és a tilos közötti különbséget. Nem szabad az étellel játszani, és nem szabad fröcskölni a vizet, de tilos a konnektorba nyúlni, mély vízbe egyedül beszaladni, illetve a szakadék szélén szaladgálni.

Megosztás:

  • PocakkalHétről-hétre
    • Hányadik hétben vagy?

Adaptive Media